Avto > Kombinirana
1710 ogledov

Zakaj se tega ni nihče prej spomnil?

Digitalno točenje goriva Mercedes-Benz AG
Avtomatizirano plačilo goriva.

Mercedes-Benz skupaj z energetsko družbo Shell preizkuša praktični prototip tehnologij Truck ID in Truck Wallet, s katerima bo proces točenja in plačila za gorivo pri tovornjakih močno poenostavljen zaradi vzajemne brezstične komunikacije med vozilom in točilnim mestom. 

Vozilo zapelje na črpalko, potem ko ga je navigacija glede na nivo goriva vodila do najbližjega prilagojenega točilnega mesta za Truck Wallet tehnologijo. V tovornjaku je vgrajena digitalna ID kartica vozila, podobno edinstveno ID kartico ima točilno mesto. Vozilo in črpalka se med seboj sparita, polnjenje se lahko začne.

Digitalno točenje goriva | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

Za varnost je poskrbljeno, saj morajo biti pred začetkom točenja GPS koordinate tovornjaka in točilnega mesta poravnane, sicer parjenje ni uspešno. Po zaključku polnjenja pošlje točilno mesto v Truck Wallet podatke o količini goriva in znesek. ter omogoči hitro avtorizirano plačilo prek Shell SmartPay API tehnologije. Voznik po potrditvi plačila prek informacijskega zaslona v tovornjaku le še vžge motor in odpelje.

slovenija 29.04.2010 tankanje goriva, bencin, gorivo, petrol, bencinska crpalka; Dejstva Avto Goriva nikar ne polnite do vrha!

Tehnologija ima več prednosti pred običajnim postopkom plačila s fizičnimi točilnimi karticami. Tako je precej bolj omejena možnost zlorab zaradi ukradenih kartic, ki naj bi v Evropi letno segala v milijonske višave.  Vozniku ni treba izgubljati časa s čakanjem na blagajni, prav tako je za prevozno podjetje olajšana administracija v zvezi z beleženjem stroškov za posamezna vozila, so prepričani pri Mercedes-Benzu.

Gre za uporaben prikaz tehnologije machine-to-machine, ki bo v prihodnjih letih vse bolj razširjena in ne bo omejena le na tovornjake.

Digitalno točenje goriva | Avtor: Mercedes-Benz AG Mercedes-Benz AG

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.