Avto > Avto nasveti
15555 ogledov

Zakaj se pištola na bencinski črpalki zatakne?

bencinska črpalka, gorivo
Morda se vam na bencinski črpalki kdaj zgodi, da se ročka za nalivanje goriva ustavi še preden je posoda za gorivo povsem polna in morate njen ventil previdno držati, da sploh natočite gorivo do konca?

To se pogosteje dogaja predvsem pri avtomobilih starejših letnikov. Številni vozniki se ob tem vprašajo, če bi morali avtomobil odpeljati na servisni pregled, saj bi lahko bilo kaj pokvarjeno. Razlog za skrb je odveč, saj vzrok za prekinjanje točenja goriva najpogosteje leži v točilni »pištoli« in ne v avtomobilu.

 

bencinska črpalka, gorivo Avto Pazite tudi med obiskom bencinske črpalke

Ročice za točenje goriva so namreč zasnovane tako, da samodejno ustavijo točenje, ko tlačno tipalo v njih zazna, da je prišlo do spremembe tlaka bencinskih hlapov. Na vrhu vsake »pištole« je namreč odprtina, ki iz posode za grivo med natakanjem odvaja zrak, da točenje goriva poteka hitreje in bolj tekoče. V tej odprtini je tudi tipalo, ki zaznava spremembe zračnega tlaka v posodi za gorivo. Ko se dovod zraka prekine, »pištola« klikne in ustavi točenje goriva.

Iztrošena točilna ročica

In zakaj do ustavitve točenja goriva v nekaterih avtomobilih pride predčasno? Sodobni avtomobili so opremljeni s sistemi za odvajanje hlapov goriva, zaradi drugače oblikovanih odprtin pa je točenje goriva vanje tudi lažje kot v starejših modelih. Gorivo med točenjem lahko denimo teče po steni cevi, kar privede do trenutne zamašitve odprtine na ročici, ta pa seveda v tem primeru zaradi prekinitve zračnega tlaka ustavi točenje.

Odprtina za gorivo Ali veste za ta trik? Avto Kako vedeti, na kateri strani se toči gorivo v avto

Pogosto je težava tudi v »pištoli« sami, ki ima določen rok trajanja in se po daljši uporabi lahko preprosto zamaši. Če na črpalki varčujejo in ročic ne zamenjajo pravočasno, lahko zato pride do težav med točenjem goriva. »Pištole« namreč začnejo slabše točiti gorivo, ki se nabira tudi v odprtini za zrak in jo sčasoma zamaši.

tzfinancnapriloga 11.09.2007, bencin, nalivanje bencina, euro super 95, crpalka, vonj po bencinu Avto Kako se znebiti vonja bencina na rokah

bencin, dizel, bencinska črpalka,  bencin | Avtor: Reuters Reuters

Obiščite drugo bencinsko črpalko

Če jo pozna, težavo lahko začasno reši kar uporabnik sam. »Pištolo« mora namreč usmeriti nekoliko navzgor, da se odprtina za zrak odmaši, pomaga pa tudi, če gorivo toči počasneje, da zrak laže pride do odprtine. Ko pa ta dva ukrepa ne pomagata, je »pištola« verjetno že preveč obrabljena, zato je bolje uporabiti drugo polnilno mesto ali pa celo obiskati drugo bencinsko črpalko, saj so na tej črpalki prav gotovo pokvarjene tudi drugo ročice.

Bencin Avto Čakanje na lučko za gorivo ni dobro
Komentarjev 2
  • tudbognasvečnereši 20:16 18.julij 2020.

    Žurnalko, a vi mislite da vaši privrženci-komiji- to razumejo. Za njihve možgane je to znanstvena fantastika

  • Avatar drecos
    drecos 08:17 18.julij 2020.

    ponavljate se ko papige, res ste ovce