Avto
122216 ogledov

Ministrstvo pojasnilo, zakaj bodo nove tablice takšne

Registrska tablica Žurnal24
Padla je odločitev, ali bomo tudi v Sloveniji dobili drugačno izvedbo registrskih tablic za vozila.

Pred časom je bil na portalu javnih naročil objavljen razpis za dobavo registrskih tablic za motorna vozila. Država išče ponudnika za naslednje petletno obdobje, potem ko se z letošnjim letom zaključi aktualna pogodba s podjetjem KIG z Iga.

Medtem ko sta bila razpisa pred petimi in desetimi leti precej bolj razburljiva zaradi izločitev ponudb tujega ponudnika, pa je po dostopnih podatkih ponudbo tokrat oddalo le eno podjetje - KIG. Tablice bi naslednjih pet let izdelovalo za dobrih 30 milijonov evrov z DDV. Razpisni pogoji zahtevajo tudi prevzemanje odsluženih tablic in njihovo uničevanje pod nadzorom.

Aktualna pogodba med leti 2018 in 2022 med državo in istim podjetjem je bila za okoli tretjino cenejša. Uradna odločitev o izbiri ponudnika še ni bila sprejeta.

Tablice napredujejo

Tokratni razpis je zanimiv zaradi vprašanja, ali bo Slovenija prevzela prakso iz nekaterih zahodnoevropskih držav, ki so že dovolile uporabo dodatnih materialov in izvedbe vsebine na tablicah. Marsikje, na primer v Nemčiji, Nizozemski, Združenem kraljestvu je v uporabi tudi umetna masa, črkovni oziroma številčni del pa je lahko izbočen oz. izveden v 3D ali celo 4D obliki.

Registrska tablica Tablice za avte Avto Prav mogoče bomo dobili nove tablice za vozila

Registrska tablica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

4D registrske tablice | Avtor: Proplates Proplates

V Sloveniji podobnih tablic najmanj do leta 2028 ne bo. Ministrstvo za infrastrukturo je v razpisne pogoje zapisalo, da morajo biti tablice izdelane izključno iz pločevine, črke in številke pa vanjo vtisnjene. Tudi sicer glede pogojev izdelave ni zaslediti kakšnih posebnosti v primerjavi s tablicami, kot smo jih na vozila nameščali v zadnjih petih letih. 

"Ministrstvo za infrastrukturo vztraja na tem, da je osnova za registrske tablice in trajne preskusne tablice še vedno aluminijasta pločevina," so na naše vprašanje o kontinuiteti odgovorili na pristojnem ministrstvu.

"S takšno zasnovo tablic do sedaj ni bilo nobenih težav, ne z izdelavo in ne z uporabo, pa tudi večina držav ima še vedno tako izdelane tablice za vozila," so utemeljili. 

So pa na ministrstvu namignili, da pripravljajo posodobitev pravilnika, ki ureja registracijo motornih in priklopnih vozil. Konkretnih sprememb v njem niso želeli navesti.

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 29
  • valentin8 06:48 26.avgust 2022.

    "...črkovni oziroma številčni del pa je lahko izbočen oz. izveden v 3D ali celo 4D obliki." In kakšna naj bi bila 4D oblika?? 🤣🤣 Več na: https://www.zurnal24.si/avto/ministrstvo-pojasnilo-zakaj-bodo-nove-registrske-tablice-taksne-391724 - www.zurnal24.si

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:03 24.avgust 2022.

    In spet bo nekaj njih bajno zaslužilo.

  • lojs 16:03 24.avgust 2022.

    koliko vprašanj, zakaj zamenjava tablic, pa kako in kaj, kakšne bi bile in katera je komu všeč ... preprost odgovor uradniki morajo nekaj sproducirat po določenem času, to je armada , to ni samo nekaj 10 ljudi ... mi smo ...prikaži več po vzoru eu, leglo birokratov, uradnikov in številke se samo povečujejo, morajo pa nekaj počet ... nove osebne, nova vozniška ... to je to, bab po raznih birokratskih ustanovah neomejeno, nobena vlada ne bo spremenila dokler bomo v eu