Avto
40 ogledov

Na Hrvaškem prehitre turiste lovijo kobre

BMW 328i Andrej Leban
Na hrvaških cestah za red že pet let skrbi posebna policijska enota – tako imenovane Kobre, ki s hitrimi BMW-ji serije 3 in mercedes-benzi razreda C lovijo prehitre voznike in kriminalce.

Kobre za red na vseh cestah po vsej Hrvaški skrbijo 24 ur na dan, prehitre voznike pa lovijo v športnih vozilih znamke BMW in Mercedes-Benz in tudi z motocikli.

Vse ekipe imajo v avtomobilih in na motociklih trafficvision kamere, ki s pomočjo računalnika merijo in beležijo hitrost vozila pred seboj, v vsakem vozilu pa imajo tudi opremo za testiranje vožnje pod vplivom vseh vrst drog. Vozila so pogosto neoznačena in zamaskirana z dodatnimi nalepkami, tako da so videti kot civilne različice. Minimalna dolžina, potrebna za snemanje prehitrih voznikov, je 500 metrov, nato pa sledi lovljenje in ustavljanje voznikov, ki ne upoštevajo omejitev hitrosti.

Kobre pa ne lovijo le prehitrih voznikov, ampak skrbijo tudi za red na počivališčih, kjer prevaranti in tatovi vse bolj množično prežijo na nepazljive in utrujene turiste, ki so v zadnjih tednih preplavili hrvaške ceste. Njihovo pravo ime je Mobilna enota prometne policije, letos pa so za prehitro vožnjo po hrvaških cestah izrekli že 1.600 denarnih kazni.

Komentarjev 4
  • allstarr111 20:43 24.julij 2012.

    In če te ustavijo ter testirajo na drogo in slučajno ugotovijo da si premal zadet, ti rečejo, ala beji si nabavit boljšo robo in prid nazaj, al pa ti prodajo malo svoje in vse je ok. :)

  • jons 14:24 24.julij 2012.

    in njihove "kobre" imajo slovenske registracije... predvidevam, da mislijo, da so s tem manj vpadljivi ;-)

  • d 11:12 24.julij 2012.

    zakaj bi pa moralo biti tako tudi pri nas ?