Avto > Na Štrom
7054 ogledov

Luči na avtih bodo lahko uporabljale povsem novo barvo

Mercedes-Benz avtonomna vožnja avtonomno vozilo Mercedes-Benz
Mercedes-benz EQS in razred S sta prva serijska avtomobila na svetu z dovoljenjem, da njuna svetila oddajajo turkizno barvo.

Oblasti v ameriških zveznih državah Kalifornija in Nevada so prikimale prošnji Mercedes-Benza, da lahko znamka v javnem prometu uporablja novo barvo svetil - turkizno. 

V Kaliforniji bosta modela EQS in razred S z modelnim letom 2026 lahko na tamkajšnjih avtocestah uporabljala turkizna svetila. To bo pomenilo, da avto vozi v načinu samodejne vožnje DRIVE PILOT tretje stopnje. S tem bo ostalim voznikom sporočal, da deluje v avtomatiziranem načinu. 

Mercedes-Benz avtonomna vožnja avtonomno vozilo | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

V Nevadi se dovoljenje za uporabo turkiznih svetil nekoliko razlikuje, zakonodaja jih bo za zdaj samo dovoljevala za vgradnjo na serijskih vozilih, a bo glede njihove dejanske uporabe zvezna država morala še prilagoditi zakonodajo. 

Pri Mercedes-Benzu so zadovoljni s tem prvim korakom, ki bo namenjen 'testiranju terena' in privajanju javnosti na dobo avtonomnih vozil na cesti. Kot pravijo, bodo takšna svetila zelo pomembna, saj bo lahko okolica vključno s policisti razumela, da avtomobil vozi samodejno in da ima tisti na sprednjem levem sedežu utemeljen razlog, da ne drži rok na volanu.

Pri Mercedesu so se za turkizno barvo odločili iz dveh razlogov. Prvi je, da bo ta barva dobro vidna, saj bo izstopala iz doslej uporabljenih barv za svetila. Drugi prav tako pomemben razlog pa je, da se bo barva ločila od modrih luči, ki jih uporabljajo vozila s prednostjo. 

Mercedes-Benz avtonomna vožnja avtonomno vozilo | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

Mercedesov DRIVE PILOT je za zdaj edini sistem avtonomne vožnje tretje stopnje, ki ima certifikat za uporabo v ZDA. Ta tehnologija je pod določenimi pogoji dovoljena tudi na avtocestah v Nemčiji, a je uporaba odvisna od trenutnih vremenskih in prometnih razmer, kot sta gostota in hitrost. Voznik mora biti v vsakem trenutku pripravljen, da prevzame poln nadzor nad vozilom.

Mercedes-Benz avtonomna vožnja avtonomno vozilo | Avtor: Mercedes-Benz Mercedes-Benz

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 07:10 05.januar 2024.

    Jajca se barvajo!