Avto > Na Štrom
696 ogledov

Novi časi: Ford od leta 2030 v Evropi le še na elektriko

Ford kuga Ford
Ford bo do leta 2030 v Združenem kraljestvu in Evropi ustavil prodajo avtomobilov s kakršno koli obliko motorja na notranje zgorevanje. To je za zdaj najbolj ambiciozen regionalni cilj elektrifikacije katerega koli velikega proizvajalca vozil.

Vsak Fordov model osebnega avtomobila bo do leta 2026 imel električno ali priključno hibridno različico, do konca desetletja pa bo Ford v Evropi 100-odstotno električen, so napovedali pri proizvajalcu vozil.

"Pričakujemo, da bo večina vozil do leta 2026 že elektrificiranih," je dejal Fordov predsednik za Evropo Stuart Rowley.

Golf TDI avtomatik Avto Dokaz, v kako veliki krizi je dizelski avto

Ford bo po vsem svetu do leta 2025 v električno tehnologijo vložil 22 milijard dolarjev. Volvo Cars, ki je veliko manjši proizvajalec od Forda, je še pred Fordom objavil, da bo do leta 2030 po vsem svetu prodajal le še popolnoma električna vozila, medtem ko pri General Motors, ki se je iz Evrope umaknil leta 2017, načrtujejo, da bodo do leta 2035 vsi njegovi osebni avtomobili brez emisij.
Fordova gospodarska vozila, kombi transit in pick-up ranger, bodo do leta 2024 vključevala električne in hibridne različice za vsak model, ni pa še končnega datuma za opustitev prodaje tradicionalnih motorjev.

Ford kuga | Avtor: Ford Ford

Električna polnilnica polnjenje Petrol Petrolova elektrika Avto Petrol povsem spreminja princip polnjenja na polnilnicah

Tudi lahka gospodarska vozila na elektriko

Pri Fordu pričakujejo, da bo do konca desetletja dve tretjini prodaje kombijev in pick-upov hibridnih ali električnih.

Evropa je glede na tržni delež vodilni svetovni trg za električna vozila. Prodaja električnih vozil se bo tudi na račun zaostrovanja EU glede emisij v prihodnjih letih po napovedih že letos še močno povečala. 

Jaguar E-pace Prehod Avto Mačke bodo samo še električne

Vsak deseti avtomobil, ki so ga lani prodali v Evropi in ZDA, je bil električne ali priključni hibrid, saj so proizvajalci avtomobilov povečali prodajo, da bi dosegli cilje za leto 2020.

Ford mustang mach-e | Avtor: ford ford

Tesla logo Znana cena Avto Tesla udarila z novico: Cenejši avto za ves svet

Združeno kraljestvo se je že zavezalo, da bo do leta 2030 postopno odpravilo prodajo avtomobilov, ki uporabljajo samo bencin ali dizelsko gorivo, do leta 2035 pa bodo prepovedala prodajo vozil z emisijami iz izpušne cevi. Podobno so napovedale tudi številne druge države, tudi Slovenija, kar so pisali v članku, ki si ga lahko preberete tukaj.
 

Komentarjev 2
  • 6d27bf1a5689dbb4e902b7e95a57f065ae13bfc9 22:07 17.februar 2021.

    Popolni kretenizem z elektro mobilnostjo in njeno čistostjo. Za pridobivanje el pa kurimo premog. Res smo iz so nori

  • jakec1575 13:33 17.februar 2021.

    če ne bomo zamenjali proizvodnje baterij in proizvodnje soncnih panelov in druge vrste elektrike v kaj bolj trajnega, so izpusti isti, kot pri proizvodnji in uporabi avtomobila z notranjim izgorevanjem. sele po par letih el. avto prekaša avto z notranjim ...prikaži več izgorevanjem. ker pa je zivlejnjska doba baterije samo 10 let trenutno, dejansko el. avtomobil povzroci vec emisij kumulativno.