Avto > Na Štrom
41088 ogledov

Prepovedi avtom na bencin in dizel se slabo piše

Volkswagen ID.3 električni avto platforma MEB baterija Volkswagen
Klofuta bruseljskim odločevalcem s strani računskega sodišča: Kakšna prepoved avtov na bencin in dizel z letom 2035 neki? Saj Evropa sploh nima dovolj baterij!

Evropska unija pri proizvodnji baterij zaostaja za svetovnimi tekmicami, predvsem Kitajsko, je v te dni objavljenem poročilu zapisalo Evropsko računsko sodišče. Ob tem revizorji opozarjajo, da bo morala morda celo preložiti uvedbo prepovedi prodaje vozil z motorji z notranjim zgorevanjem, trenutno predvideno za leto 2035.

Kot so sporočili z Evropskega računskega sodišča, naj bi bilo do leta 2030 na evropskih cestah približno 30 milijonov vozil brez izpustov. Skoraj vsa nova vozila, registrirana od leta 2035 naprej, pa naj bi imela le baterijski pogon.

Vendar pa v trenutni strategiji EU ni ocenjena zmogljivost njene industrije baterij za zadovoljitev tega povpraševanja. Prav tako unija ni količinsko in časovno določila ciljnih vrednosti za proizvodnjo baterij, opozarjajo revizorji EU.

Revizorji opozarjajo na dva možna črna scenarija, če EU ne bi dosegla načrtovane proizvodnje baterij. Prvi je, da bi bila prisiljena odložiti prepoved prodaje novih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem, ki jo sedaj načrtuje za leto 2035, in tako ne bi izpolnila ciljev glede ogljične nevtralnosti.

Drugi scenarij pa je, da bi za dosego tega cilja morala uvažati veliko baterij in električnih vozil iz tretjih držav. To bi škodilo njeni avtomobilski industriji in v njej zaposleni delovni sili.

V pesti bi nas lahko imele države, kot so Gabon in Kongo ...

Zmogljivosti EU za proizvodnjo baterij se sicer razvijajo zelo hitro. Med letoma 2020 in 2030 bi se lahko povečala s 44 gigavatnih ur na 1200 gigavatnih ur.

Vendar pa bi se ta rast lahko upočasnila zaradi geopolitičnih in gospodarskih dejavnikov. Med drugim bi lahko proizvajalci baterij proizvodnjo zaradi ugodnejših pogojev in subvencij preselili iz EU v druge regije, predvsem ZDA, opozarjajo.

Solarna streha mala sončna elektrarna Avto Že danes lahko slovensko omrežje prenese 300.000 električnih avtomobilov

Poleg tega je EU močno odvisna od uvoza surovin, predvsem iz nekaj držav, s katerimi nima trgovinskih sporazumov. 87 odstotkov surovega litija uvozi iz Avstralije, 80 odstotkov mangana iz Južne Afrike in Gabona, 68 odstotkov surovega kobalta iz DR Kongo in 40 odstotkov surovega naravnega grafita s Kitajske.

Baterija električni avto | Avtor: Profimedia Profimedia

Imamo lastne rude, a pot do njih težavna

Evropa ima sicer več rezerv rud, vendar od njihovega odkritja do začetka izkopavanja traja vsaj od 12 do 16 let, zaradi česar se ni mogoče hitro odzvati na povečanje povpraševanja. V skladu s sedanjimi pogodbami je pri proizvodnji baterij oskrba s surovinami običajno zagotovljena le za dve ali tri leta vnaprej.

Težava je tudi rast cen teh surovin in energije, kar je še eden od dejavnikov, ki bi lahko ogrozili konkurenčnost proizvodnje baterij v EU.

Izpuh izpušna cev Pritožba Avto Ali lahko sodišče odpravi prepoved prodaje avtomobilov na fosilna goriva?

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • 4krogci 08:38 24.junij 2023.

    Glejte...zelo preprosto..do takrat nebo vec EU in teh omejitev posledično (mozno tud nas ne)...ce pa slucajno bo in bo obveljalo kar so si zamislni, potem pa tam leta 2033 bomo lepo pokupil Toyote Hilux in smo dobri za 30-40 let...odpadno ...prikaži več olje od ocvrte hrane bo vedno na razpolago za točenje!

  • Avatar NickMason
    NickMason 08:20 24.junij 2023.

    E avto se naj dela še naprej,kdor ga hoče ga bo kupil oz. kar boš hotel,ne pa prepoved pa ne vem kaj,a že motorji z not. izgorevanjem so napredovali,da izspusta res ni veliko.Z leti se bo pa počasi obrnilo da ...prikaži več bo več eavtov kot ostalih,to se bo pa zgodilo,če bodo eavti napredovali v kvaliteti in ne da polniš avto vsak dan in naredič 200km največ .

  • rd2dmk2 21:20 23.junij 2023.

    ma dejte no mir mlečne zobci, pred 40 leti so ugotovili da je nafte samo še za 100 let. 40 let je minilo in kaj zdej.. počasi bo tud treba tele arabce mal za moda zagrabit, so postali prebogati in ...prikaži več bodo pokupili vse fuzbal klube, treba je nekaj narest. ni važno al dela, samo da sosedu krava crkne. in to je zato, ker so v EU prišli slovenci in vse okužili z neumnostjo. tistle pfaizer bi moral raje naredit cepivo proti slovenski foušiji, ne pa proti covidu.