Avto > Na Štrom
25670 ogledov

Zaradi odločitve Eko sklada pri nas prve pocenitve električnih avtomobilov

Nakup avtomobila Profimedia
Eko sklad bo po novem bolj spodbujal nakup cenejših električnih avtomobilov. Za električni avto do 35 tisoč evrov, bo mogoče dobiti 6500 evrov spodbude, za dražje pa dva tisoč evrov manj. To je pri nekaterih prodajalcih že vplivalo na cene, ki so s popusti nižje.

Predmet javnega poziva za občane so nepovratne finančne spodbude za nakup okolju prijaznejših novih ali rabljenih vozil na električni pogon, ki jih bo prejemnik spodbude obdržal v lastništvu najmanj dve leti. Skupaj ima sklad za ta namen pripravljenih šest milijonov evrov. Omejitev subvencij na določeno ceno je v tujini pogosto prinesel številne popuste ali pa pocenitve vozil, da so dosegle ceno, po kateri so vozila upravičena do državne subvencije, s tem pa so pospešili tudi prodajo vozil.

V našem članku na Žurnal24 so takoj po objavi EkoSklada, da bo večja subvencija v višini 6.500 evrov namenjena za električna vozila pod mejo 35 tisoč evrov, našli osem zmagovalcev. A teh bo očitno še več, saj so, ali pa še bodo, prodajalci vozil ponudili popuste, da bodo s ceno svojih modelov upravičeni do višje subvencije.

Električni avto polnjenje kabel | Avtor: Profimedia Profimedia

Odločilni vpliv na ceno ima tovarna

V uvozniku za vozila Renault v Sloveniji, podjetju Grand Automotive, so nam odgovorili, da imajo trenutno v ponudbi električnih vozil megane E-tech electric, ki pa presega cenovno mejo za višjo subvencijo. "Žal se nam s centralo ni uspelo izpogajati, da bi ceno vstopne različice spustili pod 35.000 evrov. Tudi na splošno velja, da cenovno politiko novih vozil za celotno Evropo vodi centrala. Naš cilj je seveda vedno za Slovenijo izpogajati čim ugodnejše cene, vendar je končna odločitev na strani centrale. Vsekakor pa pozdravljamo vsako obliko spodbujanja prodaje električnih vozil, saj si jih zaradi visoke cene (zlasti akumulatorskih sklopov) še vedno večina žal ne more privoščiti," odgovarjajo.

MG4 electric | Avtor: Saša Despot MG4 Saša Despot

Odločitev "mini boom"

Pri Grand Automotive bdijo tudi nad znamko MG. Tilen Hojč, vodja prodaje in marketinga MG Slovenija, pravi, da je model MG4 EV v izvedenki standard edina izmed MG4 izvedenk, ki je trenutno upravičena do višje subvencije, saj naslednja izvedenka MG 4 comfort, že presega mejo 35.000 evrov. "Prepričan sem, da bo trenutno povečana subvencija s strani države, zagotovo ustvarila neki mini “boom”, a se je pri tem treba zavedati, da zelo malo avtomobilov sodi v to skupino, ki je upravičena do višje subvencije. To so dacia Spring, MG4 EV standard, renault twingo, citroen E-C4, kot eden izmed tistih, ki je spremenil ceno, da ustreza novi, višji, subvenciji. Tukaj se postavlja tudi vprašanje, koliko časa bodo veljale te na novo uvedene subvencije." Hojč dodaja, da je MG pred kratkim predstavil model MG4 XPOWER, najmočnejši MG4 do zdaj, ki poleg MG4 luxury long range prav tako prihaja na naše tržišče. Zato menijo, da bi trenutno spuščanje cene izvedenke MG4 comfort "na silo" zgolj po nepotrebnem ogrozilo prodajo in pozicioniranje drugih nivojev opreme MG4 EV.

Pri uvozniku za vozila Fordu za zdaj v prodajni paleti sicer nimajo električnega vozila pod mejo 35 tisočakov. Pri uvedbi novih električnih modelov pa bodo v prihodnje upoštevali tudi to dejstvo. "Višje subvencije bi morale imeti pozitiven vpliv na rast segmenta električnih vozil, ki je že sedaj 8 % vseh novih osebnih vozil registriranih v Republiki Sloveniji," so odgovorili za Žurnal24.

Citroën ë-C4 | Avtor: Citroën Citroën

Citroën prilagodil ceno novim subvencijam

Pri Emil Frey, kjer imajo pod svojim okriljem 12 avtomobilskih znamk, tudi številne 100-odstotno električne modele, so cene nekaterih modelov že prilagodili novim subvencijam. "V skladu z novo subvencijo Eko sklada smo našim strankam pripravili posebno ponudbo za nakup električnih vozil citroën ë-C4 ter ë-C4 X in pri Peugeotu, kjer sta do najvišje subvencije upravičeni dve različici peugeota e-208 z upoštevanim dodatnim popustom 1.000 evrov, ki ga stranka prejme s Peugeot financiranjem. Ob nakupu stranka prejme še brezplačno domačo polnilno postajo. Trenutno pripravljamo tudi cene za prenovljeni verziji modelov e-208 in e-2008, kjer bo do te najvišje subvencije upravičenih še več modelov e-208 in e-2008. Do najvišje subvencije so upravičeni tudi kupci električnega Fiata 500e," odgovarjajo iz Emil Freya. Pri tem poudarjajo, da spremembe na ceniku niso bile potrebne, saj cena vstopnega modela ne presega 35.000 evrov.

Dodatno znižana cena za prvi električni jeep

Pri znamki Jeep so zaradi spremenjenih pogojev pri dodeljevanju subvencij s pogajanji pri principalu uspeli dodatno znižati ceno vstopnega modela avenger, s čimer kupcem omogočajo uveljavljanje višje subvencije.

jeep avenger | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Prepričani so, da subvencije lahko vplivajo na cene električnih vozil. "Cilj takšnih subvencij je običajno spodbuditi uporabo električnih vozil tako, da postanejo bolj dostopna potrošnikom. Kar zadeva odločitev o večjih subvencijah za vozila do 35 tisoč evrov, je ta na splošno usmerjena v dodatno spodbujanje nakupa cenovno dostopnih električnih vozil. S ponudbo višjih subvencij za ta vozila oblikovalci politike upajo, da bodo postala privlačnejša za potrošnike in pomagala pospešiti prehod na električno mobilnost," menijo pri Emil Frey, kjer poudarjajo, da na splošno trg električnih vozil v Sloveniji letos beleži občutno rast. "V primerjavi s prvimi petimi meseci prejšnjega leta se je prodaja električnih vozil povečala za 105 odstotkov na 2212 prodanih vozil. V skupini si bomo tudi v bodoče prizadevali, da strankam ponudimo cenovno dostopna električna vozila," še odgovarjajo.

VW ID.3 z manjšo baterijo utegne biti cenejši

Odgovore smo prejeli še od največjega slovenskega uvoznika, podjetja Porsche Slovenija. Grega Bertoncelj, vodja prodaje pri Volkswagnu, pravi, da odločitev o povišanju subvencij za nakup električnih vozil pozdravljajo, "saj menimo, da lahko država samo z aktivno politiko spodbud doseže zastavljene okoljske cilje. Vseeno pa mislimo, da navedena sprememba ne bo odločujoče vplivala na dostopnost električnih vozil in da cene zaradi tega ne bodo drastično padle."

Prenovljeni volkswagen ID.3 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Bertoncelj pojasnjuje, da osnovno ceno vozila določa tovarna Volkswagen, kot uvoznik pa na maloprodajno ceno lahko vplivajo samo v okviru svoje marže, ki pa nikakor ni zadosti visoka, da bi uspeli maloprodajno ceno modela ID.3 znižati pod mejo 35.000 evrov. "Predvidoma prihodnje leto bo na voljo tudi ID.3 z nekoliko manjšo baterijo pri katerem pa računamo, da bomo s ceno lahko uspeli priti pod mejo 35.000 evrov," dodaja Bertoncelj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • becar 07:34 24.julij 2023.

    Če mi plačajo, ga ne vzamem

  • Bojan Lavrencic 14:32 23.julij 2023.

    In ta isti ID 3 nemec na Kitajskem prodaja po 15 tisocakov. Sedaj ali evripski kupec placuje izgubo na kitajskem trgu ali pa samo enostavno wolksvagen smatra da smo primerni za strizenje do konca

  • Orto 13:01 23.julij 2023.

    Kaj za električne jahte in križarke bo tudi kaj subvencij ? Da ne bodo eni zopet prikrajšani in bodo morali še naprej tisoče litrov diesla kuriti, pa tako radi bi zeleno živeli 🤣🤣🤣