Avto
10750 ogledov

Poskusite ta znak razbrati v eni sekundi!

Znak v Cikavi Andrej Leban
Na naših cestah smo našli prometni znak, ki še posebej štrli iz povprečja vsega hudega, česar morajo biti navajeni vozniki s strani upravljavcev (in upravljavci zaradi početja voznikov).

"Prometna signalizacija in prometna oprema na cestah morata biti postavljeni tako, da ju udeleženci cestnega prometa pravočasno opazijo in dojamejo njun pomen ter da na podlagi tega lahko ravnajo v skladu s pomenom in zahtevami, ki jih določata." Tako piše v pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi.

V Cikavi pri Grosupljem so pristojne službe nedavno skušale vzpostaviti nov prometni režim, ki bi lokalnim stanovalcem zaradi vse hujše jutranje gneče na dolenjski avtocesti olajšal življenje. Skozi naselje se namreč zaradi bližnjega dovoza na avtocesto proti Ljubljani oziroma Novem mestu valijo dolge kolone vozil, od katerih v gneči marsikdo ubira bližnjico in se namesto po glavni cesti do avtoceste oziroma iz nje prebija kar po eni od tamkajšnjih spalnih ulic.

Prometni znak Avto Dan za nove prometne znake opzorilni znak Ta znak bo izumrl Avto Znak goreča kapljica, ki ga vsi vidijo, a le redki prepoznajo

A zaradi novega režima se marsikateri voznik, še posebej če ni iz lokalnega okolja, gotovo praska po glavi, saj je pred obema vhodoma v ulico po novem nameščen drog s kar dvema prometnima znakoma in še dvema dopolnilnima tablama, na katerih je ogromno informacij, ki bi jih moral voznik v duhu razumevajoče signalizacije v sekundi ali dveh vse zaznati, razumeti pomen izjem in se v skladu z njimi ravnati. Vožnja skozi ulico namreč je in ni dovoljena.

Na enem drogu so: 

  • Znak za prepoved prometa v eno smer. 
  • Pod njim je dopolnilna tabla, ki določa, da prepoved velja le med 6. in 9. uro dopoldan, pa še to le med ponedeljkom in petkom. 
  • Pod prvo dopolnilno tablo je še ena dopolnilna tabla z izjemami, ki se nanašajo na zgornjo dopolnilno tablo in določa, da prepoved ne glede na čas in dan ne velja za šest hišnih številk.
  • Pod vsemi tremi tablami sledi še znak za "prepoved vožnje za tovorna vozila ali skupine vozil", ki med drugim prepoveduje vožnjo mimo tudi tovornim kombijem, pick-upom, pa tudi voznikom avtomobilov s kakršnokoli prikolico. Ta prepoved velja ves čas, brez izjem.

Droga z znaki sta postavljena v obeh smereh ob vhodih v ulico, pri čemer v eni smeri v ulico pot vodi neposredno iz krožišča in je zato časa za zaznavanje oznak še manj. Na ministrstvu za infrastrukturo so za Žurnal24 pojasnili, da je kombinacija z dvema znakoma in dvema dopolnilnima tablama na istem drogu sicer po pravilniku dopustna, postavljalce pa vseeno opozarjajo, da morajo biti vozniki pravočasno in ustrezno obveščeni na izrecne prepovedi, kar še posebej velja za smer, ki pelje iz krožišča. 

"Glede na samo mesto postavitve znakov (na izvoznem kraku iz krožišča), kjer vozniku v fazi zaznavanja znakov ni več omogočena akcija, morajo biti izrecne prepovedi označene tudi že na predkrižiščni tabli." Tega ni.

Znak v Cikavi | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Tudi nadzorni režim popusti po 9. uri?

Jutranje prometno stanje skozi Cikavo je sicer najbolj "noro" v smeri proti avtocesti, številni vozniki pa se na prepoved požvižgajo. V zadnjih tednih so po naših informacijah zato v ulici zjutraj tako zelo pogoste policijske patrulje, ki kaznujejo neupoštevanje prepovedi.

V času našega opoldnskega obiska pa smo naleteli celo na težke tovornjake, ki so nemoteno ubirali bližnjico skozi ulico. Pred bližnjim barom sta bili parkirani dve kombinirani (tovorni) vozili.

Prometni znaki VELIKE SPREMEMBE Avto Novi prometni znaki, ki utegnejo zaživeti v bližnji prihodnosti Prometni znak nasprotna smer NOVI PROMETNI ZNAKI Avto Pričnite se učiti nove prometne znake Cops razpis za občine Avto Občine lahko za malo denarja do več varnosti

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • srecnii 22:20 03.januar 2018.

    to so spet kaki iz javne uprave al pa upokojenci, te se ne zavedajo da brez dobrih delavcev bi oni lahko šli živet pod most

  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 14:01 03.januar 2018.

    Je kdo sploh opazil, pravi cunami prometnih znakov na naših cestah? Vsaka kozja steza jih ima, Tu nekdo, na veliko krade cestni denar , eni pa pod mizo mastno služijo.

  • Laznivi 12:25 03.januar 2018.

    A vasaka omenitev voznje zniza tudi dajatve ki jih vozniki letno mecemo v vreco brez dna...