Avto
8316 ogledov

Napovedujejo nove omejitve za mlade voznike

Volan Shutterstock
Razmišljajo o več ukrepih, ki bi veljali za voznike, ki imajo vozniški izpit manj kot dve leti.

O novih ukrepih so v Veliki Britaniji začeli razmišljati zaradi velikega števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi vozniki. Kar četrtina naj bi jih v prvih dveh letih po pridobitvi dovoljenja bilo vpletenih v prometno nesrečo. Vsako leto naj bi bilo med mladimi vozniki 400 smrtnih žrtev. 

Britanska vlada razmišlja, da bi se zgledovala po ukrepih, ki so jih sprejeli v Avstraliji, ZDA, na Irskem in Novi Zelandiji. Med ukrepi, ki so jih sprejeli v Avstraliji in na Novi Zelandiji, so tako na primer prepoved mladim voznikom, da bi vozili ponoči, če jih ne spremlja izkušen voznik. Poleg tega lahko v avtu vozijo le omejeno število potnikov. 

Mladi vozniki na Severnem Irskem morajo na avtomobilu imeti tablico s črko R, ki označuje, da so mladi vozniki, hkrati pa ne smejo voziti hitreje kot 70 kilometrov na uro. Tablico N morajo imeti mladi vozniki na Irskem. 

Veljajo tudi omejitve glede tega, kakšne avtomobile lahko vozijo, predvsem kako močne. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • vzev 10:12 10.februar 2018.

    Bedarija. Omejite, da ne smejo voziti ponoči. To pomeni, da če se 18 letnik zaposli ne sme delati dveh izmen, ker ne bo mogel zvečer priti domov. To, da lahko vozi samo 70km/h je še večja bedarija. Že sedaj je ...prikaži več na cesti ogromno polžev. Vse to bi privedlo samo, da tega, da bi bilo še več nevarnih prehitevanj.

  • Avatar Leon
    Leon 10:03 10.februar 2018.

    V osnovne in srednje šole bi morali uvesti prometno vzgojo ,kar pomeni,da bi lahko maturanti brez težav opravili vozniški izpit ! Čudim se, da zasebne šole uvajajo predmete ,ki otroke ločujejo od svojih vrstnikov namesto prometne vzgoje .

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 09:14 10.februar 2018.

    Dve sorti mladih voznikov/ic je in sicer, divjajo,kot,da jim gre za življenje al pa so štrikači,da glava peče unih vmes ni,zaenkrat!Je pa še nekaj,vsi mladinci imajo premalo izkušenj v prometu sploh pozimi in v poslabšanih voznih razmerah,da jih o uporabi ...prikaži več žmigovca ne naučijo v AŠ je pa tudi evidentno.

Sorodne novice