Avto
6683 ogledov

Nova, nora zamisel Elona Muska za električne tesle

Elon Musk Epa
Elon Musk je najavil in preizkusil novo drzno idejo.

Z razmahom umetne inteligence in drznostjo novejših proizvajalcev, predvsem električnih vozil, kot je Tesla, ki ga z revolucionarnim pogledom na mobilnost in avtomobile vodi Elon Musk, se v avtomobilizmu odpirajo nove možnosti. Šef Tesle je lani razburil z "znanstvenofantastičnim" električnim poltovornjakom "Cybertruck", zdaj pa je najavil novo tehnologijo, ki že dviga veliko prahu.

Elon Musk in tesla model X Avto Elon Musk najavil pogrom Tesle, če ...

Musk je najavil, da bodo lahko nove Tesle uporabljale kombinacijo zunanjih zvočnikov in umetne inteligence, da bi komunicirale s pešci. Musk želi, da bodo vozila verbalno komunicirala s pešci, na primer, ko bodo slednji želeli prečkati cesto. Musk verjame, da bodo imeli pešci v dobi avtonomne vožnje pomisleke, da bi prečkali cesto, če vozila ne bo upravljal voznik, ampak elektronika. Pri podjetju Jaguar Land Rover so že naredili serijo testov, v katerih so pešce soočili iz "oči v oči" z avtonomnimi vozili.

Tesla dog mode Tako se dela! Avto Musk odgovoril v dveh minutah, napaka pri teslah odpravljena v enem dnevu

Ugotovili so, da bi se 63 odstotkov pešcev in kolesarjev počutilo nelagodno, če bi bila na cesti avtonomna vozila. Avtomobilski proizvajalci razmišljajo v smeri, da bi avtomobili komunicirali s pešci. Pri Mercedesu so že leta 2015 pokazali konceptno avtonomno vozilo s posebnimi LED enotami na zunanjosti avtomobila, ki žarijo v modri barvi v primeru, da avtomobil vozi sam, ko pa je za volanom voznik, pa svetijo v belem.

Rimac Oglasil se je Avto Hrvaški Elon Musk je namesto Velike Britanije izbral Slovenijo

Elon Musk | Avtor: Epa Epa

S tem so pri znamki že pred petimi leti opozorili na enega verjetnih problemov prihodnosti, ko bodo pešci ali ne nazadnje policisti in zavarovalničarji skušali prepoznati, ali upravljajo vozila v nekem trenutku ljudje ali računalnik.
Eden od načinov za komunikacijo je tudi tehnologija, ki jo je predstavil Musk, ki bi jo vgradil že v vozila z volanom. Avtomobil bo komuniciral s pešci tudi, če bo za volanom voznik. Še več, vozniki naj bi svoje vozilo na začetku uporabljali tudi za pogovor z mimoidočimi. Musk je objavil tudi video enega od testnih primerkov električnega vozila, ki govori: "Ne le gledati, vstopi," je avtomobil izzval mimoidočega.

Tesla model Y Napoved Avto Musk: "Končno bo Nikola Tesla ponosen na nas"

Musk želi personalizirati tudi zvok avtomobilske hupe. Eden od načinov v Tesli je tudi „fart mode”, kar pomeni, da lahko mimoidoči zaslišijo zvok »vetrov«. Glede na to, da bodo morala tiha električna vozila zaradi nove zakonodaje emitirati zvok, bodo pri Tesli zvočnike vgradili znotraj prednje maske vozila. Musk že ima zamisel, da bodo lahko lastniki vozil posneli lastna govorna sporočila in jih predvajali v prometu.
 

Komentarjev 1
  • sam50 08:05 16.januar 2020.

    Bogastvo res zmeša človeški um.....