Avto
5359 ogledov

Petdnevni delovni teden je preživet model

Proizvodnja volkswagna ID.3 Epa
Več kot 60 odstotkov Nemcev je naklonjenih zamisli o štiridnevnem delavnem tednu za zagotovitev delovnih mest v industriji v krizi covid-19.

Predsednik nemškega sindikata industrije in metalurgije (IG Metall) Jörg Hofmann je skupaj z vodjo parlamentarne stranke Levica (Die Linke) Katjo Kipping predlagal vzpostavitev digitalne strategije Nemčije in uvedbo štiridnevnega delavnega tedna, oziroma 30-urnega delavnega tedna, kot polni delovni čas za polno plačo.

Revoz DELO V REVOZU STOJI Avto Revoz: Delavci bodo plačani kljub temu, da proizvodnja stoji

V predlogu so pojasnili, da je zdajšnji model star že desetletja in je utemeljen na tem, da moški dela polni delovni čas, žena pa doma skrbi z hišo in otroke. Prepričani so, da je ta model povozil čas in, da nima več povezave z resničnim življenjem.

Magna Steyr Hoče Novo mesto Avto Novo mesto: Tako bo proizvodnja vozil potekala po novem

Idejo močno podpirajo tudi Nemci, saj so v raziskavi kar trije od petih (61 odstotkov) naklonjeni ideji o štiridnevnem delavnem tednu in zaščiti delovnih mest. 21 odstotkov anketiranih se popolnoma strinja z modelom, ki ga je predlagal sindikat IG Metall, nadaljnjih 40 odstotkov pa ga podpira, kot je pokazala reprezentativna raziskava anketnega inštituta Yougov. Predlogu je sicer naklonjeno več ženj (65 odstotkov) kot moških (58 odstotkov).

Proizvodnja volkswagna ID.3 | Avtor: Epa Epa

Podpora je najvišja med podporniki Zelenih in znaša 71 odstotkov. Podobno je z volivci SPD (68 odstotkov). 63 odstotkov volivcev na levi podpira štiridnevni teden, FDP in Unija pa 62 odstotkov. Stopnja odobritve je najnižja med podporniki članke AfD (53 odstotkov).

Renault Clio PRODAJA NOVIH Avto Prodaja novih avtomobilov: Dizelska kriza, kaj se dogaja?

IG Metall je štiridnevni teden pripravil zato, da bi rešil delovna mesta v kovinski in električni industriji. "Štiridnevni teden bi bil odgovor na strukturne spremembe v sektorjih, kot je avtomobilska industrija. To pomeni, da je mogoče industrijska delovna mesta obdržati, namesto da bi jih odpisali," je dejal predsednik zveze Jörg Hofmann.

Avtomobilski ključi Rekordni popusti Avto Cene novih avtomobilov spustili tudi za več kot polovico

Zvezni minister za delo Hubertus Heil (SPD) je za medije povedal, da bi bil skrajšanje delovnega časa z delnim nadomestilom plač lahko primeren ukrep.
 

Komentarjev 3
  • Avatar Robbiolla
    Robbiolla 01:20 21.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Waltter 16:47 20.avgust 2020.

    Malo bolj bi se pa avtor tega clanka moral resnicno potruditi. Delavci v metalni industriji imajo ze sedaj po kolektivni branzni pogodbi 35 urni delovnik. Kar pomeni da bi se jim zmanjsalo samo za 5 ur. Place so ze sedaj ...prikaži več visje kot drugod ampak teh 5 ur pa bi radi stisnili v drzavno subencioniranje. Brez subvencioniranja (ki ga ne bo) pa pomeni da bodo polno placo imeli manjso za 1/4 . Tako da s tem podpirajo delodajalce ne zmanjsujejo pa brezposelnost in ohranjajo delovna mesta..............