Avto
86 ogledov

Plačilo parkirnine na minuto

Avtomobili parkirišče Shutterstock
Od 1. februarja uporabniki sistema conskega parkiranja in na SMS parkiriščih v Beogradu parkiranje plačujejo glede na število minut in ne več na uro, pišejo srbski mediji.

Gre za pravičnejši sistem pravijo v Srbiji, saj vozniki plačajo parkiranje za toliko časa, kolikor so parkirišče resnično uporabljali. Tudi pri nas se pogosto zgodi, da se na parkirišču ustavimo le za pol ure ali še manj, parkirni avtomati pa za nameček ne vračajo drobiža, zato je ura parkiranja za voznika pogosto tudi dražja.

V Beogradu bodo vozniki parkiranje po minutah plačevali s pomočjo star-stop aplikacije. Z aplikacijo bodo lahko plačali parkirnino za več vozil hkrati v katerikoli coni.

Aplikacija za Androidni operacijski operativni sistem je prevzeta iz Google Play Store, za iOS operacijski sistem pa iz Apple servisa – AppStore. Do nje je možno priti tudi s pomočjo spleta ali https://startstop.parking-servis.co.rs.

Uporabniki morajo podpisati tudi poseben dogovor, nato pa dobijo uporabniško ime in geslo.

V Ljubljani v štirih letih podvojili zaslužek

To možnost bi z veseljem pozdravili tudi slovenski vozniki in voznici, a o njej dvomimo, saj smo pred kratkim pisali o tem, da so v Mestni občini Ljubljana v štirih letih podvojil zaslužek s parkirninami. V proračun ljubljanske občine se je pred petimi leti nateklo le 2,8 milijona evrov, leta 2014 pa kar 6,5 milijona. Po prestolnici je raztresenih kar 470 parkomatov. Vozniki parkirnino večinoma, v skoraj štiri petinah primerov, plačujejo z gotovino. Z urbano pa, zanimivo, parkiranje plača le dobra desetina ljudi. Z minutnim načinom plačevanja je tudi zaslužek od parkirnin manjši.

Komentarjev 2