Avto
3825 ogledov

Presenečeni boste, katero letališče obišče največ potnikov!

Letališče Hartsfield Jackson Atlanta Epa
Če bi vas nekdo vprašal, katero letališče se vam zdi najbolj prometno na svetu, bi na vrsto gotovo prišlo marsikatero znano svetovno prometno vozlišče. A pravi odgovor bi vas presenetil. Najbolj prometno letališče na svet je namreč v Atlanti.

Tako vsaj so ugotovili na YouTube portalu Stats Media, kjer so na podlagi statistike o tem, kako se je v prvih letih enaindvajsetega stoletja gibal promet potnikov na svetovnih letališčih, pripravili zanimiv video. Podatke so pri Svetovnem svetu letališč.

Odhod navijačev na EP v Istanbul. Ceneje do kart Slovenija Ponudba je precej bolj pestra

Namesto ameriških azijska letališča

Gotovo ni presenetljiv podatek, da je med prvimi petnajstimi v tem obdobju največ ameriških, dobro pa se držijo tudi največja evropska letališča. Prav tako ni presenetljivo, da so v dvajsetih letih marsikatero tradicionalno ameriško ali evropsko letališče s seznama izpodrinila azijska. Presenetljivo pa je, da ves čas na prvem mestu trdno ostaja mednarodno letališče Hartsfield Jackson v ameriški Atlanti, čez katerega se je leta 2018 sprehodilo kar 107 milijonov potnikov. Leta 2001 jih je bilo 80 milijonov.

Za uspeh Atlante je več vzrokov. Prvi je gotovo ta, da na letališču domuje letalska družba Delta, ki kot ena največjih letalskih družb na leto prepelje okrog 180 tisoč potnikov. Atlanto dnevno zapusti okrog 1.000 Deltinih letal, ki letijo v 225 mest in prav preko Atlante povezujejo med seboj tudi ostale linije. Delta namreč prepelje kar 75 odstotkov potnikov, ki se ustavijo v Atlanti.

Avto Mučenja s parkiranjem vozil na letališčih bo konec

Dober položaj in lepo vreme

To je morda največji, nikakor pa ne edini razlog za uspeh letališča v Atlanti. Velja tudi to, da ima prestolnica ameriške zvezne države Georgie dober geografski položaj. Več kot 80 odstotkov Američanov je namreč od Atlante oddaljeno največ dve uri poleta, vreme pa je večinoma lepo, kar pomeni manj zamud in odpovedanih poletov. Kar 85 odstotkov poletov naj bi bilo brez zamude.

Potniki so na letališčih čakali tudi do deset ur. (Foto: Reuters) Bodite pozorni Popotnik Najbizarnejša stvar, ki so jo hoteli pretihotapiti na slovensko letalo

Poleg tega v bližini ni drugih zares velikih letališč, kar pomeni, da Atlanti nihče ne poskuša vzeti pravic v zračnem prostoru. Ker lahko ponudi več poletov in gotovost, da bodo ti lahko tudi zares in pravočasno izvedeni, je Atlanta zanimiva tudi za nizkocenovne letalske družbe.

frankfurt, letališče | Avtor: EPA EPA

Učinkovita organizacija

Poleg tega je letališče v Atlanti kljub velikanskemu prometu tudi zelo učinkovito, tako finančno kot tudi organizacijsko in prometno. In njegovi lastniki vsako leto veliko denarja vložijo v to, da bi takšno tudi ostalo in da do zastojev res pride le ob izrednih situacijah. Ena takšnih je denimo bila februarja 2014, ko sta moštvi New England Patriots in Los Angeles Ramps igrala tekmo Super Bowla, po njej pa je na letala navalilo kar 102 tisoč ljudi, ki so morali na varnostnih pregledih čakati kar dve uri.

Letališče ob običajnih dnevih sicer takšnih težav nima, saj je 275 tisoč potnikov, ki ga obiščejo dnevno, večinoma prehodnih, kar pomeni, da jim ni treba iti čez varnostni pregled.

Novice: Z letom za 600 tisoč evrov so želeli deportirati sedem ljudi, to je sledilo Svet Otvorili največje letališče; prišla tudi Bratuškova
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.