Avto
47002 ogledov

Ptuj: Policiji vandala razkril kar avto sam!

Praska na avtomobilu Žurnal24
Na Ptuju je vandal na parkirišču izbiral dražje avtomobile in jih poškodoval. A ni računal, da ima eden od parkiranih avtomobilov sistem, ki razkriva tatove in vandale.

Neuradno smo na zurnal24.si iz zanesljivih virov izvedeli, da je bilo na Ptuju poškodovanih več vozil. Na delu je bil vandal, ki je kot tarče izbiral dražja vozila. Iz PP Ptuj so nam odgovorili, da so policisti decembra obravnavali primer poškodovanja tuje stvari (vozila), pri čemer je bil storilec posnet s pomočjo kamer, nameščenih na osebnem vozilu.

Tesla model Y Tesla model Y (performance) Avto Test: Avto, ki je pojedel nemce

Kot smo izvedeli od našega vira, je bilo to vozilo znamke Tesla, ki ima funkcijo Sentry. Skupaj ima avto kar osem kamer. Dve stranski in zadnja so lahko vedno vklopljene in s tem med vožnjo nadomestijo vsa tri klasična ogledala. Dve dodatni v B stebričku pa služita med drugim za Sentry funkcijo, torej snemanja vsega, kar se dogaja s parkiranim avtom. Avto ves čas z vseh štirih stranic snema tudi vožnjo, posnetke pa je mogoče z enim pritiskom na zaslonu shraniti na priložen USB ključek.

Tesla model Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla model Y Anže Petkovšek

Tesla model Y pri 110 km/h Avto Na avtocesti zaspal za volanom, prebudila ga je šele policijska sirena

Tesla ga je izdala

Tesla je posnela nepridiprava, ki ga je policija izsledila. Policisti nam sicer niso znali odgovoriti, ali je to prvi tak primer pri nas, ko so nepridiprava izsledili s pomočjo kamere v vozilu.

Tesla model Y Konkurenca strmi Avto Tesla tudi pri nas noro spustil cene

Pri Tesli so tovrstni sistem vgradili ravno zaradi identifikacije tatov vozil in vandalov, ki namerno poškodujejo vozila. Na spletu so se pojavili že številni posnetki tatov, ki so jih posnele kamere na Teslinih vozilih. Pri ameriškem proizvajalcu električnih vozil so v korist njihovega sistema zapisali, da je po zveznih statističnih podatkih leta 2017 v Združenih državah ocenjena ena kraja motornega vozila ali poskus kraje na vsakih 40,8 sekunde – in to niti ne vključuje števila vlomov v avtomobile. Da bi dodatno izboljšali varnost vozil in strankam zagotovili dodatno brezskrbnost, so uvedli varovalo imenovano Sentry Mode – za zaščito pred vlomi in krajo.

Tesla model Y | Avtor: Anže Petkovšek Tesla model Y Anže Petkovšek

Snema že v primeru minimalne grožnje

Sentry Mode nenehno spremlja okolico vozila, ko je to nenadzorovano. Če je zaznana minimalna grožnja, da se na primer nekdo nasloni na avto, Sentry Mode preklopi v stanje »Alert« in na zaslonu na dotik prikaže sporočilo z opozorilom, da njegove kamere snemajo dogajanje. Če je zaznana resnejša grožnja, na primer, da nekdo razbije okno, način Sentry Mode preklopi v stanje »Alarm«, ki aktivira avtomobilski alarm, poveča svetlost osrednjega zaslona in predvaja glasbo z največjo glasnostjo iz avdio sistema avtomobila.

tesla model 3 Avto Ste že videli teslo s podaljševalnikom dosega?

Ko sistem preklopi v stanje »Alarm«, lastniki iz mobilne aplikacije Tesla prejmejo tudi opozorilo o incidentu. Videoposnetek incidenta (ki se začne 10 minut pred zaznano grožnjo) lahko naložijo tudi na USB ključek.

Komentarjev 31
  • matej19 06:13 29.januar 2023.

    Lahko snemaš ampak video posnetke ne smeš javno objavit niti jih posredovati drugi osebi.

  • matej19 06:10 29.januar 2023.

    Snemanje je prepovedano

  • Toma 10:51 28.januar 2023.

    Meni edino ni jasno kako je s tem v Avstriji, kjer ne smeš imeti montirane kamorli vklopljene varnostne kamere???