Avto
234 ogledov

Razkrili, kje so našli slabo gorivo

Dizel Shutterstock
Po tem, ko so inšpektorji hrvaškega ministrstva za gospodarstvo ugotovili, da deset odstotkov vzorcev motornih goriv, ki so jih preverili na bencinskih črpalkah na Hrvaškem, ni ustrezne kakovosti, so na poziv medijev le razkrili, na katerih črpalkah so našli slabo gorivo.

To so tri bencinske črpalke Croduxa in ena Naftne crpke ulice d.o.o. Na slednji so našli dva neustrezna vzorca energenta eurosuper BS 95 in eurodizel BS, ki sta imela prenizko oktansko vrednost. Prodajalec goriva je Ina, za slabšo kakovost goriva, zaradi slabe mešanice goriv, pa je odgovoren trgovec in ne proizvajalec, piše hrvaški Večernji list, ki je pozval Ministrstvo za gospodarstvo naj razkrije, na katerih črpalkah so ugotovili nepravilnosti.

Na bencinskih črpalkah Crodux v Dugopolju, Varaždinu in Sisku so nepravilnosti odkrili zgolj v vzorcu eurodizla premium BS, oziroma eurodizela BS. Na ministrstvu za gospodarstvo sumijo, da gre za napako italijanskega proizvajalca goriva.

Nadzor bo pogostejši

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je po razkritju inšpektorjev dejal: "Trgovci naj točijo le najbolj kakovostno gorivo, saj jih bomo drugače prej ali slej ujeli. Leta 2015 bo nadzor pogostejši."

Podjetja, ki so točila neustrezno gorivo čakajo obtožnice, ki lahko privedejo do visokih denarnih kazni. Ministrstvo za gospodarstvo nima pooblastil, da bencinske postaje zapre ali pa zapečati rezervoar iz katerega so prodajali nekakovostno gorivo. Prav zato se je to gorivo, kljub ugotovitvam inšpektorjev, prodajalo še naprej. Ministrstvo namreč najprej ni želelo razkriti, kdo so kršitelji.

Akcijo "oktan" so inšpektorji izvedli na 24 bencinskih postajah in na cisternah na mejnih prehodih. Desetina vzorcev goriv, ki so jih testirali, ni zadoščala hrvaškim in evropskim standardom.

Komentarjev 7
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 16:51 21.december 2014.

    na vseh petrolih se golfa sam nr smeš biti preveč požrešen ker se kvaliteta orng zmanjša.včasih je petrol zlival vodo v cisterne in je avto pokal in poskakoval kot žaba,moji mami je v mrzli zimi preprosto zmrznil vplinjač ker je ...prikaži več bila v bencinu voda

  • dragec 08:17 20.december 2014.

    zamislite, zapornik,kvazigeneral, lastnik črpalk????? Hrvati so še bolj nori od nas

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:16 19.december 2014.

    No sej v Sloveniji so pa ravno tako zarad javnosti povedal v katerih pekarnah so imel neprimerne higienske razmere.Če ne bi blo medijev ne bi noben vedu kje. Še dobr da vsaj mediji mal zaležejo v državi.