Avto
208 ogledov

Slovenci naredili Teslo za na vodo

Quadrofoil električno plovilo
1/9
Quadrofoil
Podjetji Quadrofoil in Alumero Group iz Avstrije sta podpisali pismo o nameri, da bo podjetje Quadrofoil svoja plovila serijsko proizvajalo v prostorih Alumera v Slovenski Bistrici.

Poleg tega bo Alumero kot pomemben partner pri proizvodnji sodeloval pri razvoju in financiranju tehnologije proizvodnih procesov ter dodatne opreme za energetsko učinkovita in tehnološko napredna ekološka plovila Quadrofoil. Podjetji načrtujeta, da bosta do leta 2017 v Slovenski Bistrici ustvarili do 100 novih delovnih mest.

Že letos prva plovila do kupcev

"Glede na prejete številne pozitivne odzive in naročila, ki so presegla naša pričakovanja smo s podpisom dogovora s podjetjem Alumero Group naredili pomemben korak bližje k vzpostavitvi dolgoročno stabilne serijske proizvodnje plovil Quadrofoil. Zadovoljni smo tudi, da bomo v sodelovanju z Alumerom, družbo Impol, ter ostalimi našimi dobavitelji proizvodnjo plovil lahko ohranili v Sloveniji ter ponudil možnost zaposlitve veliko lokalnim ljudem za kar smo se ves čas zavzemali. Seveda nas sedaj čaka še veliko dela, da bomo konec meseca marca 2015 lahko pričeli s proizvodnjo in z dobavo plovil quadrofoil Q2S electric limited edition našim prvim kupcem, ki so plovila že naročili, vendar sem prepričan, da nam bo uspelo," je dejal Marjan Rožman, direktor podjetja Quadrofoil.

Skupina Alumero kupcem ponuja individualne rešitve s področja izdelave proizvodov iz aluminija in ostalih materialov. "S sodelovanjem s podjetjem Quadrofoil razširjamo naš proizvodni portfelj z enkratnim ekološkim in naprednim produktom ter zagotavljamo dolgoročno stabilnost našemu podjetju v Slovenski Bistrici. Quadrofoil je visoko emocionalen produkt z izjemnim potencialom v prihodnosti. Sinergije med skupino Alumero in podjetjem Quadrofoil tako ustvarjajo dolgoročno win-win situacijo," pa je dejal Manfred Rosenstatter, šef skupine Alumero.

Manj kot en evro za kilometer plovbe

Plovilo Quadrofoil, ki ga je razvila in izdelala istoimenska družba iz Slovenske Bistrice, je okolju prijazno in energetsko izjemno učinkovito plovilo, ki leti nad vodo s pomočjo podvodnih kril, brez emisij plinov, hrupa in olja v okolje, ter porabo električne energije v vrednosti manj kot en evro na uro vožnje. Ob tem omogoča varno in zdravju neškodljivo uporabo, izstopa tudi z obliko, so zapisali v sporočilu za javnost.

V plovilu se lahko prevažata dve osebi. Dražji model poganja električni motor z močjo 5,5 kilovatov, ki ga napaja 10 kWh baterija, ki 1,5 metra dolgemu plovilu omogoča najvišjo hitrost 40 km/h (21 vozlov). Cenejšemu modelu so namenili električni motor z močjo 3,7 kilovatov in najvišjo hitrostjo 30 km/h (16 vozlov). Z enim polnjenjem ima zmogljivejšo plovilo doseg okoli 100 kilometrov, kar je dovolj za več kot dve uri vodnih užitkov.

V prvih treh mesecih od svoje uradne predstavitve je plovilo poželo veliko zanimanja ter priznanje s strani strokovne javnosti in še posebej s strani kupcev po vsem svetu. V podjetju zato pričakujejo, da bo plovilo na vodi doseglo enak uspeh kot so ga avtomobili znamke Tesla na cestah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.