Avto
10792 ogledov

Slovenec na Gumballu: "Albanski policisti so nam dovolili, da si damo duška"

Gumball 3000
1/16
Gapi iTV
Pogovarjali smo se z edinim slovenskim voznikom na letošnji izvedbi Gumbala 3000.

Po osmih letih je bilo mogoče na naših cestah spet videti najhitrejše in najdragocenejše serijske avtomobile. Trasa relija Gumball 3000 je namreč peljala prek Slovenije.

Že 21. ekskluzivni shod lastnikov posebnih, praviloma izrazito športnih avtomobilov je imel tokrat traso speljano med grškim otokom Mikonos in špansko Ibizo. Vse vmes pa so udeleženci prevozili več kot 3.000 milj (več kot 4.800 kilometrov). Vse skupaj je ena sama velika zabava, hitri premiki med etapnimi točkami, razkošne večerne zabave v mondenih središčih, kot so Atene, Porto Montenegro (Tivat), Benetke, Monako ali Barcelona. Skozi Slovenijo je etapa potekala s startom v Boki Kotorski v Črni gori in zaključkom v Benetkah.

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV

Vsak sodelujoči je prejel posebno zapestnico.

4L3000 galerija Avto Na Gumballu "tekmuje" tudi "katra"!

Udeleženec Gumballa 3000 je bil tudi Slovenec Gašper Oletič (vsi ga poznajo pod nadimkom Gapi), ki je skupaj s snemalcem na letošnjem Gumballu prevozil pot od Grčije do Benetk in z nami delil izkušnjo. Sedel je za volanom abartha 500 z dodelanim izpuhom. To je bil že njegov drugi Gumball 3000, prvič se ga je udeležil lani na trasi med Londonom in Bologno.

Gapi nam je povedal, da se mu je v ekskluzivni klub - letos se je Gumballa 3000 udeležilo okoli 120 posadk z res ekskluzivnimi vozili, kot so koenigsegg agera RS, dva bugattija veyrona, bugatti chiron in aston martin vulcan (edini cestni primerek na svetu) - uspelo prebiti s pomočjo ljudi, ki jih je spoznal v tej industriji. Zase pravi, da je navdušenec nad superšportnimi avtomobili in že več let spremlja prav to sceno in je na njej tudi zelo dejaven. Med drugim je veliko udeležencev oziroma ljudi okoli tovrstnih ekskluzivnih dirkaških dogodkov spoznal na mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi in na tudi drugih dogodkih, ki so pogosto na mondenih lokacijah, kot je Monako.

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV

Gapi (na fotografiji levo) se je ob prihodu v Grčijo fotografiral s svojim vzornikom, Youtube avtomobilsko zvezdo Mr. YWW. 

Gumball 3000 v Benetkah galerija Avto Na lovu za zvezdniki Gumballa

Pravi, da na Gumballu udeleženci večinoma vozijo svoje avtomobile, veliko jih avtomobil kupi tik pred dogodkom. Da na Gumball ne more vsak dokazuje plačilo udeležbe v višini 50 tisoč britanskih funtov (56 tisoč evrov), v ceno pa so všteti tudi hoteli in najbolj ekskluzivne zabave. Že tradicionalno je gost Afrojack, ki je tudi letos skrbel za nočno zabavo v Črni gori, v Monaku se je karavani pridružil David Hasselhoff, poleg so še številni obrazi iz avtomobilskega sveta. Omenjenega ekskluzivnega aston martin vulcana je tako vozil na Youtube kanalu slavni Mr. YWW. Ekipa Aston Martina mu je vozilo s tovornjakom dostavila v Črno goro, skupaj z mehaniki in spremljevalno ekipo. 

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV
Zvezda Gumballa 3000 aston martin vulcan

Gapi, ki je bil povabljen v karavano in mu ni bilo treba plačati startnine, pravi, da mu je bil med vsemi avtomobili najbolj zanimiv prav aston martin vulcan, izpostavil pa je tudi športno predelanega kangooja, ki ga je vozil znani Gumball dirkač Pog (letos je pripeljal tri svoje avtomobile, lani pa celo štiri) in pa »taxi« vozilo peugeot 406 iz istoimenske francoske filmske uspešnice, ki ga je do Grčije pripeljal človek, ki ima v svoji zbirki 30 filmskih avtomobilov.

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV
Se še spomnite filma Taxi?

gumball 3000 Avto Zvezdam Gumballa 3000 sledili v Zagreb

Z abarthom 500 se je Gapi sicer že nekaj dni prej podal v Grčijo, od koder so startali po balkanski poti do Benetk, tudi skozi Slovenijo. Pravi, da so bili to res adrenalinski kilometri, najbolj pa si bo zapomnil pot skozi Albanijo, kjer so jim velikodušno priskrbeli kar policijsko spremstvo, ki je »pometlo« pot s počasnimi avtomobili pred njimi. »Navigacija nam je kazala, da bomo za pot čez Albanijo do postanka na kosilu v Tirani potrebovali štiri ure, mi smo jo prevozili v dveh, čeprav so bile ponekod ceste tudi take, da si moral res paziti, da nisi v luknjah predrl gume« nam je povedal sogovornik in dodal, da so bile hitrosti ob »žegnu« policistov tudi krepko nad 200 km/h."

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV
Abarth 500 je zmogel tudi hitrosti 230 km/h.

Drugje policisti za razliko od carinikov, v Grčiji jih niso pustili čez mejo, dokler ni vsak pohodil stopalke za plin in poskrbel za hrup iz izpušnih cevi (le Hrvaški policisti so bili strogi in niso dovolili niti snemanja), niso bili tako navdušeni nad karavano superšportnih avtomobilov. 

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV
Skozi Albanijo so imeli udeleženci kar policijsko spremstvo.

»Hrvaški policisti so znoreli. Letos je bilo res veliko kazni za prehitro vožnjo. Tudi mene so ustavili, vozil sem 230 km/h, a je bil na srečo providin posnetek neuporaben, saj me je policist snemal premalo časa,« je priznal Gapi in pojasnil, da vozniki na tem reliju že vnaprej v zakup vzamejo, da bodo ostali brez vozniškega dovoljenja. »Nekateri imajo s seboj tudi po več izpitov. Potem jim ga vzamejo za nekaj let, a se s tem ne obremenjujejo, saj trasa vsako leto poteka v drugih državah. Ko spet poteka v državi, kjer so ostali brez izpita, jim ga že vrnejo,« dodaja.

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV
Hrvaški policisti so dobro napolnili državno blagajno.

Večja težava kot slabe ceste je bila na balkanski poti povezana z gorivom. Gašper Oletič pravi, da prav nikjer niso mogli točiti več kot 95-oktanskega bencina. 

Kljub temu, da gre za hitre voznike, ki jih tudi ob poti spremlja ogromno število navdušencev nad hitrimi avtomobili, pa nesreče letos ni bilo. Na Hrvaškem jih je ujela huda toča, ko so se morali poskriti po bencinskih postajah, Gapi pa nam je povedal zanimivo zgodbo, kako se je ravno pred nalivom vozniku lamborghiija pokvarila pomična streha. S klicem v italijansko delavnico lamborghinija in nekaj orodja, ki ga je imel s seboj, je uspel zložiti streho in voznika odrešiti muk.

Gumball 3000 | Avtor: Gapi iTV Gapi iTV
Popravljanje strehe na lamborghiniju.

(Foto: Anže Petkovšek) konec Avto Najboljši na Gumballu

Gapi še pravi, da je bila poseben užitek tudi vožnja skozi Slovenijo. Policisti in cariniki na mejnem prehodu so bili navdušeni nad karavano sušeršportnikov, kasneje so policisti nekaj kazni za prehitevanje in prehitro vožnjo sicer podelili, a je bilo tega tudi zaradi slabega vremena malo. 

Sogovornik bo s svojega popotovanja od Grčije do Benetk na svojem Youtube kanalu in Instagram profilu (GapiiTV) objavil video in fotografije dogodivščine, ki pa je le začetek. Že prihodnje leto bi se rad ob pomoči sponzorjev ponovno udeležil Gumbala 3000, ki bo potekal na trasi od Toronta v Kanadi preko Miamija na Floridi do Havane na Kubi.

 

Komentarjev 6
  • Avatar Urveminsa
    Urveminsa 00:55 15.junij 2019.

    Ali veš, kje najti žensko za eno noč? Pridite v >>> www.Sexcoss.Com

  • Avatar Lojzerozina
    Lojzerozina 17:44 14.junij 2019.

    Mr. JWW in ne YWW

  • Brooke_Gascoigne 15:56 14.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden na spletu od doma od 4000 do 9000 euros.i so prejeli prvi mesec 20974 € in 29485 € v zadnjem mesecu plače od Googla in delam 2 do 4 ure na dan v prostem ...prikaži več času. To je res prijazno do uporabnika in tako sem vesela, da sem izvedela zaa to. Preberite več na tej strani ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com