Avto
17993 ogledov

Srbe razburila napoved "novosti"

Beograd
Srbija napovedala "novost," ki smo jo celo v Sloveniji že pred več kot 10 leti opustili.

Srbija je napovedala, da bo kot edina država v Evropi, uvedla zakon, po katerem bodo morali lastniki vozil na leto opraviti dva tehnična pregleda. Novost bi uvedli za osebna vozila, ki so starejša od 15 let. Ker je srbski vozni park v povprečju zelo star, to pomeni, da bo morala večina lastnikov dvakrat letno dokazovati brezhibnost. 

Novost naj bi stopila v veljavo julija in je v Srbiji povzročila nemalo ogorčenja, saj naj bi se vlada spodbud za pomlajevanje voznega parka lotila na napačnem koncu. Ukrep bo v povprečju tudi bolj prizadel revnejše sloje. 

Očitno je bilo razburjenje dovolj veliko, da si je vlada zdaj premislila. Notranji minister Nebojša Stefanović je za TV Prva povedal, da do spremembe ne bo prišlo. "Tehnični pregledi bodo na leto dni, kot je bilo do zdaj," je dejal minister. 

Skrb vzbujajoče stanje cest

Milan Božović iz srbskega sveta za varnost v prometu opominja, da prometno varnost v Srbiji bolj kot stari avtomobili ogroža obupno stanje tamkajšnjih cest in da je to v resnici večkrat vzrok za nesrečo kot pa tehnično pomanjkljiva vozila.

Uradna statistika srbske policije sicer neustreznih cest nikoli ne navaja kot razlog nesreče, medtem ko naj bi bila vozila s tehnično napako razlog za kar tretjino nesreč. 

"Nemčija ugotavlja, da je v tej državi za med 10 in 12 odstotki nesreč potrebno primarni vzrok iskati v slabi cesti, še pri 12 odstotkih nesreč pa je slaba cesta vsaj posredni vzrok. Pa nisem prepričan, da imamo mi boljše ceste kot Nemci," je po navajanju televizije N1 povedal Milan Vujanić iz prometne fakultete.

Leta 2005 pri nas zaključili norost

Tudi v Sloveniji smo poznali sistem dvojnih tehničnih pregledov za avte, ki so bili starejši od 12 let. Ta sistem je veljal konec 90. let prejšnjega stoletja in vse do leta 2005. V ta čas sodi tudi famozna nalepka na vetrobranskem steklu, ki naj bi dokazovala brezhibnost avta.

Tudi po zdajšnji zakonodaji morajo tehnični pregled vsake pol leta opravljati nekatere kategorije vozil, kot so taxi vozila in avtobusi, vozila za prevoz skupine otrok, vozila s prednostjo (razen gasilskih), vozila za šole vožnje ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • rogixl 15:04 15.maj 2018.

    Ko opaziš primitivizem v komentarjih takoj veš da oseba izhaja iz desne (beri Janševe) štale.

  • Laznivi 12:45 15.maj 2018.

    To je tudi nasa komunajzarija uvedla da so vec nakradli od lastnikov vozil in taista banda je uvedla tudi registerske nalepke ...sreco smo imeli da je prisel na vlado sovraznik leve skorumpirane bande in nalepke in preventivne tehnicne na 6 ...prikaži več mesecev takoj ukinil. Samo upam da se junija vrne in spet razgoni rdeco hobotnico.

  • Snežinko 11:50 15.maj 2018.

    Kdorkoli je že kdaj bil v Srbiji ve, kakšno je stanje voznega parka: 4 različne gume na avtu, guma pritrjena s tremi ali celo samo z dvema vijakoma, okroglo zbrušena deska namesto volana... vse to so realnosti. Ja, seveda bo ...prikaži več tu najbolj nastradal revni sloj, ampak vožnja z avtom je neke sorte luksuz in če se nekdo tega ne more privoščit si pač ne more, zato ne more in ne sme trpeti varnost. Seveda je povsem druga stvar dejstvo, ki ga je omenil že nekdo: podkupljivost... Dokler to ne uredijo...