Avto
1732 ogledov

Danes ne bi smel vsak zamenjati vetrobranskega stekla

Tekmovanje za najboljšega Carglassovega serviserja
1/7
Gregor Prebil
Napredek pri avtomobilskih steklih je bil v zadnjih desetih letih izjemen.

Popravilo avtomobilskih stekel se močno razlikuje od tistega izpred desetletja ali dveh. Na vetrobranskem steklu so danes nameščeni ključni sistemi za varnost v vožnji.

Obiskali smo Carglassovo tekmovanje, kjer so izbirali slovenskega predstavnika za svetovno tekmovanje Best of Belron® v znanju iz menjavi avtomobilskih stekel in umerjanja naprav, nameščenih na vetrobransko steklo, ki so ključne za varno delovanje avtomobila.

ranjena sopotnica Slovenija Skozi vetrobransko steklo priletel kos ledu

Na tekmovanju v Celju si je vstopnice za svetovno tekmovanje, prihodnje leto ga bo gostil nemški Frankfurt, priboril Zdenko Šinkec. Drugo mesto je osvojil Andrej Zavšek, tretji pa je bil Edis Čalaković.

Dve leti priprav

Predstavnik podjetja Carglass Uroš Knez nam je pojasnil, da je izbor slovenskega serviserja za tekmovanje, ki poteka na vsaki dve leti, trajal dolgi dve leti. V tem času svoje zaposlene usposabljajo in pripravljajo na tekmovanje. Doslej se je sicer na svetovnem tekmovanju od slovenskih predstavnikov najbolje odrezal Oto Fritz, ki je leta 2014 v Rimu dosegel četrti rezultat.

Jaguarjev virtuali zaslon Avto Vetrobransko steklo prihodnosti

Tekmovanje za najboljšega Carglassovega serviserja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Eden od namenov tekmovanja (na njem se serviserji pomerijo v več disciplinah, tudi v menjavi vetrobranskega stekla, ki je najbolj pomembno), je pokazati in dokazati, zakaj lahko danes avtomobilska stekla menjavajo, ali popravljajo le za to usposobljeni serviserji. "Vsekakor ljudje danes še vedno zmotno mislijo, da lahko vsak mehanik zamenja steklo na vozilu. Na trgu je veliko servisov, ki se ukvarja tudi s segmentom menjave in popravila avtomobilskih stekel. Ta segment pa vsekakor ni enak, kot je bil pred 10 ali 20 leti.“ Knez dodaja, da se razvoj stekel odvija z veliko hitrostjo, prav tako kot razvoj avtomobilov. Prihodnost bo še pomembnejša. Avtomobili imajo vgrajenih vse več elektronskih sistemov za pomoč vozniku, kamere so nameščene na vetrobranska stekla, vse to pa je povezano z umirjanjem kamere po menjavi stekla. Ob menjavi vetrobranskega stekla je treba umeriti tudi kamero, v nasprotnem sistemi ne bodo delovali pravilno, med drugim tudi avto pred oviro ne bo sam zaviral "Zato je pomembno, da servis zaupamo strokovnjaku, ki je usposobljen za to delo in ima tudi orodje za umerjanje. Treba je zagotoviti 100-odstotno varno vožnjo,“ pravi sogovornik.

Boschevi pametni brisalci pametni brisalci Avto Konec težav z vodo za vetrobransko steklo

Kako postati serviser?

Letos so v njihovih centrih po Sloveniji zamenjali okoli 10 tisoč stekel. Na leto sicer zamenjajo, ali popravijo med 13 in 15 tisoč stekel. 30 odstotkov stekel uspejo popraviti, druge zamenjajo. 10 odstotkov je menjav stranskih in zadnjih stekel. Večino pa menjajo vetrobranska stekla. V 90 odstotkih gre za menjavo ali popravilo stekel pri osebnih vozilih, ostalo pa pri lahkih gospodarskih vozilih, tovornjakih in avtobusih.

Čiščenje vetrobranskega stekla 5 trikov za insekte Avto Nasveti, kako očistiti vetrobransko steklo insektov

Tekmovanje za najboljšega Carglassovega serviserja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

"V svojih delavnicah imamo 13 tehnikov, ki jih izobrazimo po svojih kriterijih. Da postaneš tehnik pri našem podjetju, ni potrebno predhodno znanje. Tudi, če se serviserji tega dela učijo kje drugje, je pri nas postopek popolnoma razvit. Imamo posebno akademijo, skozi katero gre vsak naš serviser, zato predhodno znanje ni potrebno,“ pojasnjuje Knez, ki priznava, da je kader v Sloveniji težko dobiti. "Imamo določene zahteve, kar pomeni, da mora kandidat pokazati ročne spretnosti, zanimanje za tehniko, zahtevamo komunikativnost, vestno delo in željo po delu in učenju, saj se je treba pri nas vseskozi učiti. Imamo tudi mobilne servise, torej menjamo in popravljamo stekla na domu ali v službah strank, zato je naš serviser predstavnik celotnega podjetja, tako prodaje kot marketinga,“ zaključuje Knez. 

Ford GT HIBRIDNO STEKLO Avto Ford predstavil hibridno vetrobransko steklo odporno na praske
Komentarjev 1
  • stary1 23:22 04.december 2017.

    so moji sosedi zamenjali šipo je teklo noter kot sam hudir,..Je bla baba mokra ko vidra