Avto
1709 ogledov

Številni že spoznali bolečino precej višje kazni

e-skiro Saša Despot
En mesec uveljavitve novega zakona.

Minil je mesec od uveljavitve močno prenovljenega zakona o pravilih cestnega prometa, ki je med drugim prvič zakonsko opredelil možnost uporabe električnih skirojev v prometu in določili pravila njihove uporabe. Močno so se povišale tudi kazni za nepravilno telefoniranje med vožnjo.

Še vedno vozijo med pešci

Z električnim skirojem uporabniki vozijo le po kolesarski stezi, kjer pa te ni, le ob desnem robu vozišča, a samo znotraj naselij. Smejo ga voziti le starejši od 12 let, vsi tisti pod 18 let morajo obvezno uporabljati čelado. Veljajo še nekatera druga pravila, v smislu voznikov koles, na primer prepoved uporabe mobilnikov in slušalk.

Zanimalo nas je, kaj so policisti in ljubljanski redarji ugotovili po enem mesecu. 

Policisti so po vsej državi v času enega meseca po uveljavitvi sprememb zakona odkrili 78 kršitev novega 97.a člena, ki opredeljuje pravila vožnje z e-skirojem. Kot ugotavljajo, so najpogostejše kršitve voznikov lahkih motornih vozil povezane z nepravilno stranjo oziroma smerjo vožnje in neupoštevanjem pravil o prednosti.

Podobno sporočajo tudi z ljubljanskega Mestnega redarstva, ki je največje tovrstno redarstvo v državi. "Največ kršitev opažamo v območju za pešce, zato tam izvajamo tudi največ nadzorov." V istem času so ugotovili 11 kršitev novega člena, ki predvideva kazen 40 evrov.

A so kršitelji na e-skirojih zabeleženi tudi po 32. členu, ki opredeljuje nedovoljeno vožnjo v območju za pešce. Takšnih se je v statistiki nabralo 23, prejeli pa so položnico z dvakrat višjim zneskom (80 evrov). Omenjeni člen sicer dovoljuje uporabo koles in lahkih motornih vozil v območjih za pešce, a uporabniki ob tem ne smejo ogrožati pešcev, tudi voziti morajo le s hitrostjo pešcev. 

e-skiro E-skiroji Avto Uporabljate e-skiro? Odslej povsem nova pravila uporabe!

Kamera za mobilnik za volanom | Avtor: Nizozemska policija Nizozemska policija

Drag račun za telefon 

Ogromno voznikov pa je že spoznalo precej višjo kazen, ki po novem velja za nepravilno uporabo mobilnika za volanom oziroma krmilom. Denarna kazen za voznika motornega vozila je namreč z 80 poskočila kar na 250 evrov, kršitelj po novem dobi tudi tri kazenske točke. Za kolesarje in voznike e-skirojev je nova kazen 120 evrov.

Policisti so po vsej državi po uveljavitvi sprememb "naleteli" že na 1.610 kršiteljev. Ljubljanski redarji so oglobili še dodatnih 47 udeležencev v prometu.

Vinjeta vožnja avtocesta promet Veljajo ta teden! Avto Vse novosti prometnih pravil, ki jih morate nujno poznati

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.