Avto
4917 ogledov

Ali tabletke za streznitev res delujejo?

alkohol in tablete Anže Petkovšek Alkohol in tablete.
Ali razne tablete in pripravki za ekspresno streznitev po pitju alkohola delujejo?

V nekaterih trgovinah in v spletni prodaji se pojavljajo različni izdelki z reklamnimi sporočili, da naj bi pomagali uporabniku k hitri streznitvi. Tako naj bi po zaužitju v najkrajšem času lahko celo sedli za volan, čeprav je imela oseba še pred kratkim vse značilnosti pijanosti. Skrivnost formul naj bi bila v sestavinah, ki nase vežejo alkohol v krvi in ga pomagajo veliko hitreje izločati. 

"To je blef," o takšnih tabletah oziroma pripravkih pravi profesor Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino. "Alkohola se ne da prelisičiti," pojasnjuje in dodaja, da so pred časom na inštitutu opravili analizo enega od tovrstnih izdelkov. Našli so predvsem glukozo in fruktozo. "Morda takšen pripravek res pomaga, da se posameznik bolje počuti, a alkohol bo še naprej imel svoj vpliv na telo."

Podobno Balažic pravi tudi glede drugih "ljudskih" modrosti, ki naj bi znale preslepiti alkoskope - uporabo tablet proti bolečinam v želodcu in podobno. 

Dejstva oziroma zakonitosti delovanja alkohola so jasne: 

Uro in pol po popiti alkoholni pijači je v krvi najvišja stopnja alkohola, kar pomeni, da takrat tudi najbolj vpliva na naše telo, torej na možgane. Vpliva na vid, ravnotežje in reakcije, zato voznik z alkoholom v krvi slabše in počasneje prepoznava dogodke, še posebej na perifernem območju, vse slabše zaznava rdečo barvo, bistveno se pričenja podaljševati reakcijski čas. 

Alkohol se iz krvi izloča v urin s stopnjo 0,1 do 0,2 grama alkohola na kilogram krvi na uro. Pri pivcih s "slabo kondicijo" se alkohol izloča počasneje, pri kronikih pa hitreje.

Vožnja in alkohol Ste vedeli Avto Ali veste, kdaj voznik ne vidi več rdeče barve?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.