Avto > Testi
22354 ogledov

Direktorski avto za »budget« ceno

Citroen C5X
1/42
Anže Petkovšek Citroën C5X
Citroën je na ceste vrnil legendo, vendar v novi preobleki. C5 X ni neposredni naslednik C5, je pa neka mešanica karavana, limuzine in SUV-ja s poudarkom na nadstandardnem udobju. Slednje je na ravni veliko dražjih vozil, glede na udobno požiranje kilometrov na dolgih vožnjah, je to lahko "budget" direktorski avtomobil, ki je v prostem času tudi prostoren in na račun številnih pomagal varen družinski avtomobil.

Citroën je ena od tistih znak, ki jim je sodelovanje v koncernu Stellantis, skupaj s številnimi drugimi znamkami, tudi premijskega značaja, prineslo veliko dobrega. Že C5 aircross, zdaj pa tudi C5 X, sta modela, ki sta pri meni osebno po dolgem času spet vzbudila zanimanje za Citroëne. Pa ne le pri meni, tudi pogosto kritični redakcijski kolegi so podobnega mnenja. Če so bili prej to v prvi vrsti uporabni avtomobili, sta zdaj predvsem zaznavna kakovost in tudi dizajn tista, ki prepričata.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

citroën berlingo Začetnik Avto V Dobovi smo odkrili avtomobilsko legendo

Gre za predsodke

C5 X je zelo moderen avtomobil, in tudi oblikovno izstopajoč. Vseeno ne gre verjeti, da bo to množični avto na naših cestah, kar daje vedeti tudi njegovo poreklo. C5 X izdelujejo na Kitajskem. Se to sliši kot slaba novica? Le, če ste pristranski. Vprašajte lastnike avtomobilov Tesla, pa tudi lastnike številnih drugih premijskih znamk. Celo šefi pri Volvu so dejali, da lahko Kitajci bolje poskrbijo za kakovost in natančnost izdelave. Gre torej bolj za predsodke.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Proizvodnja na Kitajskem ima še eno pozitivno plat. Povsem očitno je, da C5 X v Evropi ne bi obstajal, če ne bi bilo proizvodnje na Kitajskem. Avtomobili srednjega razreda so na Kitajskem bistveno bolj priljubljeni in se bistveno bolje prodajajo kot v Evropi. Citroënu se ne bi splačalo izdelati tega izdelka samo za evropske voznike, ki so obsedeni s športnimi terenci. Dvig avtomobila od tal in drzen dizajn pa je nekakšno zavarovanje, da se bo C5 X prodajal na vseh trgih.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Po dvotedenskem druženju je dejstvo tudi, da je dobro, da je C5 X prišel v Evropo. Dobra novica predvsem zato, ker gre za zelo spodoben avtomobil. Verjetno ne bom veliko zgrešil, če zapišem, da je v cenovnem razredu od 30 do 50 tisočakov C5 X med top managerskimi avtomobili na trgu. Je pa res, da to manj velja za priključno hibridno izvedenko, ki smo jo preizkušali, saj gre za vrh ponudbe pri C5 X, kar se pozna tudi na ceni.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Tri oblike v enem avtomobilu

C5 X je, kakor v imenu označuje X, v slogu križancev nekoliko višje »nasajen«, kar v kombinaciji s serijskimi 19-palčnimi kolesi prinaša vtis SUV-ja. Hkrati je na račun zadka tudi nadomestek za karavana, pa čeprav je prtljažnik nekoliko manjši kot pri karavanih D razreda in meri 545 litrov (1650 litrov, ko je zadnja klop podrta). V našem primeru (priključni hibrid) je meril 485 litrov, a je na račun oblike in velike odprtine še vedno družinsko uporaben. Tisti z večjimi potrebami pa bodo morali prtljago naložiti na streho, kolesa pa na kljuko na zadek. Prednost zadka je velika, široka odprtina za nalaganje in nizek nakladalni rob. V C5 X pa se skriva še tretja karoserijska različica – petvratna limuzina, na kar nakazuje notranje udobje.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Nič več cenenosti

Avto v dolžino meri 4,8 metra, medosna razdalja pa je velika, 2,785 metra, kar v prevodu pomeni razkošje na prednjih sedežih, ki sta nadpovprečno udobna. Zaradi posebnega oblazinjenja, podobnega mehkemu ležišču, sta udobna že na dotik. Za izjemno udobje telesa pa med vožnjo poskrbita sloj pene visoke gostote in strukturirana pena večje debeline.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Citroën C5X Novost pri nas Avto Pri Citroënu menijo, da bodo z novostjo Nemcem »mešali štrene«

Tudi na zadnji klopi je prostora za kolena veliko. Odlagalnih mest je veliko spredaj in zadaj, predvsem pa me je presenetila kakovost, ki jo v Citroënih do zdaj v tej meri nismo bili vajeni. Še vedno je veliko črne bleščeče plastike, na kateri ostajajo prstni odtisi, so pa detajli tisti, ki prepričajo. Na primer obrobe okroglih gumbov, ki dajejo dober občutek pod prsti. Enako velja za prijetno odebeljen volan, tudi na skritih mestih ni zaznati cenenosti.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Korak naprej, a ne še do popolnosti

C5 X je v kabini polno digitaliziran. Razširjeni Head Up Display, oziroma sistem za prikaz podatkov v višini oči projicira podatke o vožnji na vetrobransko steklo v barvah. Z vozilom C5 X znamka Citroën uvaja povsem novi komunikacijski vmesnik, ki se osredotoča na povezljivost. Deluje v povezavi z 12-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti ima tudi štiri vtičnice USB tipa C ter površino za brezžično polnjenje pametnega telefona. Njegove informacije se sproti posodabljajo prek oblaka, pridobil pa je tudi funkcijo Mirror Screen. Uporabniški vmesnik je zasnovan kot tablica na dotik. Sistem ponuja tudi funkcijo za glasovno prepoznavanje. To je hkrati prvi Citroën s katerim se voznik in potniki sporazumevajo v slovenskem jeziku. Sistem je možno personalizirati glede na voznika. Treba se ga je navaditi. Ne sodi med premijske izdelke, kot v veliko dražjih nemških premijskih avtomobilih - na primer, tako glede bogatosti s prikazom podatkov, kot hitrostjo delovanja, ali kakovostjo slike kamere. Čeprav so tudi na tem področju v primerjavi s prejšnjimi izdelki Francozi naredili korak naprej.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Nabor pomočnikov za varnost in udobje vključuje kar 23 sistemov. Izpostavljamo nadzor mrtvega kota z dolgim dosegom, pol-samodejno prehitevanje, ima tudi pomočnika pri vožnji v ovinek, opozorilnik na promet zadaj, prostoročni dostop in zagon motorja, ter sistem 360-stopinjskih pogled okoli vozila, ki ga zagotavlja kombinacij štirih kamer.

Udobje na ravni enkrat dražjih premijskih limuzin

Na izbiro sta dva bencinska motorja, 1,2-litrski s 130 KM in 1,6-litrski s 180 KM. Avtomatski osemstopenjski menjalnik je del standardne opreme. Tretja opcija, ki smo jo preizkušali, je priklopni hibrid, ki v kombinaciji 1,6-litrskega štirivaljnega bencinskega motorja in elektromotorja razvije sistemsko moč 225 KM (165 kW). Na elektriko lahko pospešuje do hitrosti 135 km/h, električni doseg s polno baterijo pa je v teoriji 50 kilometrov. Dizelskega motorja ni, prav tako ne štirikolesnega pogona, kar naj bi nadomestili prav s priključnim hibridom in sistemom grip control za boljši oprijem na spolzkem terenu. Seveda mu do premijcev v prvi vrsti manjka pravi štirikolesni pogon, je pa po drugi strani priključni hibrid z veliko moči in navora na avtocesti zelo dober potovalnik, tudi pri večjih hitrostih, hkrati pa varčen avtomobil.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

citroën oli all-ë Avto Spoznajte Citroënovega olija

Počutje za volanom je zelo dobro. Avto je dvignjen karavan. Nima terenskih ambicij, bo pa brez težav preživel hitro vožnjo tudi po makadamskih poteh, sploh pa jih premaguje nadpovprečno udobno. Kot na »leteči preprogi«. Podvozje je izdelano tudi za slabe ceste in je dvignjeno dovolj visoko, da vam tudi na kakšni gozdni poti ne bo povzročal težav. Ne smete pozabiti, da je to velik avto, z velikimi platišči, slabša plat v mestih pa je, da je pogled iz vozila slabši. 360-stopinjska kamera je v okolju ozkih uličic in visokih robnikov zaželena, enako velja za vzvratno vožnjo.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Dizelska poraba, doseg ne

Podvozje je torej tradicionalno prilagojeno udobju, tako v smislu blaženja kot zmanjševanja hrupa. Dejansko se ne boste z njim po avtocesti peljali nič manj udobno kot s kakšno nemško limuzino za 100 tisočakov. Kot običajno tudi tukaj velja, da ostrejši manevri povzročijo nekaj nagibanja karoserije, a nič dramatičnega. Dinamika je spodobna. 165 kilovatov moči dajejo jasno vedeti, da zmore precej. Pospešek od 0 do 100 km/h je 8,1 sekunde, največja hitrost 230 km/h.  8-stopenjski samodejni menjalnik je v pomoč pri prožnosti, ni pa vedno najbolj usklajen z motorjem. Predvsem pri hipnem pospeševanju je občutek, da bi lahko prestavljal hitreje. Kljub temu vozilo zlahka omogoča hitra prehitevanja tudi na krajših odsekih. Ko se je treba voziti le na elektriko, boste z njim v ekološkem načinu prevozili okoli 40 kilometrov, kar je bil v pozno jesenskem delu leta pričakovan rezultat. Pogon smo že večkrat preizkušali v različnih vozilih koncerna Stellantis. To je nekaj bolje kot v križancu C5 aircross.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Da je to lahko zamenjava tudi za dizelski motor, nakazuje povprečna poraba bencina, ki je bila pod šestimi litri na 100 kilometrov, je pa šibka plat vozila, da je posoda za gorivo precej skopa z volumnom (40 litrov), če k temu dodamo še zalogo energije v bateriji je to še vedno daleč od kakšnih 1000 kilometrov dosega, ki bi jo bila sposobna ponuditi dizelska različica. Sploh na daljših potovanjih tudi to šteje. Omeniti velja še polnjenje. 12,4 kWh baterija se ob 500 evrih doplačila za 7,4-kilovatni polnilnik napolni v okoli dveh urah.

Citroen C5X | Avtor: Anže Petkovšek Citroën C5X Anže Petkovšek

Citroen C5 Aircross Avto Še vedno najboljši citroën?

Avto na testu je imel najvišjo opremo, zelo bogato zastopano z naprednimi sistemi za udobje in varnost. Ker gre tudi priključni hibrid z veliko sistemsko močjo, je cena presegla 50 tisočakov. Iz tega stališča bi si želeli v ponudbi tudi dizelski motor. Največji minus priključnega hibrida je prav cena, ki je po ceniku ocenjena na najmanj 50.900 evrov. Za direktorja, ki dela daljše poti, pa še vedno odlična in cenovno ugodna opcija.

Komentarjev 4
  • miha.z 08:38 18.januar 2023.

    Direktorska je samo cena.

  • 4krogci 10:42 17.januar 2023.

    Gregor…zskaj tako napihovanje glede kvalitete,lepote,cene,… pri vseh clankih na temo citroen al pa peugeot? Sej je vsem avtom padla kvaliteta in domislija oblikovanja…sam te dve znamki pa prednjacita v vsemu…samo ce odpremo stran od prostovoljnih gasilcev juzne tirolske, kjer imajo ...prikaži večo na dnevni bazi probleme z pozari pri hibridih in elektricnih..samovzigi se vrstijo kot po tekocem traku..tudi hise so ze pogorele zaradi tega!

  • rd2dmk2 09:37 17.januar 2023.

    gledam in gledam. a so tile dizajnerji notranje opreme, vsi mal čuknjeni. a se res ne da malo raztegnit in spojit merilnik za volanom in tisto dilo na sredini v eno lepo funkcionalno celoto. verjetno da je to nek ukrep ...prikaži več europske komisije damora na sredini stat ena dila.