Avto
7856 ogledov

To je razlog, zakaj lahko pozabite na nižje cene električnih vozil

VW ID.4 GTX Saša Despot
Šef proizvajalca vozil Volkswagen Thomas Schäfer je pred uradnim začetkom mobilnostnega salona IAA v Münchnu komentiral stanje v prodaji električnih vozil in cenovni vojni, ki jo je sprožila Tesla.

Pri Volkswagnu pred mobilnostnim salonom v Münchnu IAA sporočajo, da sledijo začrtani strategiji in zavezanosti k prehodu na električna vozila in to kljub trenutni zadržanosti kupcev do nakupa električnega vozila. Šef znamke Thomas Schäfer je za Automobilwoche manjšo prodajo električnih vozil komentiral kot "vmesno nizko točko", jasno pa je zavrnil vstop v cenovno vojno s Teslo, pa čeprav je prodaja električnih VW vozil manjša od pričakovanj tudi na račun Tesline radikalne politike nižanja cen vozil.

11 novih električnih vozil

Volkswagen v Münchnu sporoča, da so prepričani, da se bo povpraševanje po električnih vozilih povečalo. "Do leta 2027 bomo predstavili enajst novih električnih modelov," je pred avtomobilskim salonom v intervjuju za nemško tiskovno agencijo napovedal Schäfer.

"Predvidevamo, da se bo delež e-avtomobilov v Evropi v prihodnjih letih močno povečal," je dejal Schäfer. Optimističen je kljub dejstvu, ki ga priznava sam, da se je povpraševanje med kupci električnih vozil pred kratkim zmanjšalo.

Thomas Schäfer | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Tržnega deleža ne bodo povečevali na račun nižanja cen

Zlasti v Nemčiji je navdušenje nad električnimi avtomobili na začetku leta izgubilo zagon. Vzrok za to nemški mediji pripisujejo inflaciji in rasti cen vozil, pa tudi dolgim dobavnim rokom električnih vozil. Zaradi manjšega povpraševanja so morali pri VW zmanjšati proizvodnjo v Emdnu. "Položaj se je medtem vendarle izboljšal," je dejal Schäfer in dodal: "Od maja spet opažamo naraščajoči trend pri prejetih naročilih."

Schäfer je zavrnil, da bi Volkswagen zaradi manjšega povpraševanja nižal cene, s katerimi trenutno tržni delež povečuje predvsem Tesla. "Ne sodelujemo v cenovnih vojnah," je dejal šef Volkswagna, ki je pred selitvijo v Wolfsburg deloval na čelu Škode. "Po mojih izkušnjah kupovanje tržnih deležev prek cene ni vzdržno."

Schäfer je zavrnil kritike trgovcev, da je Volkswagen s 1. septembrom celo zvišal cene nekaterih modelov, medtem ko jih je konkurenčna Tesla nedavno znižala. "Cene naših e-avtomobilov s 1. septembrom niso bile povečane, gre le za nekaj izbranih modelov z motorjem na notranje zgorevanje," prvega moža VW povzema Automobilwoche in dodaja, da to ne bo imelo vpliva na prodajo električnih vozil.

Tesla model 3 | Avtor: Tesla Tesla

Delež e-avtomobilov je še vedno majhen

Schäfer, ki je na čelu Volkswagna od julija 2022, je kmalu po prevzemu funkcije napovedal, da bo do leta 2033 znamko Volkswagen v Evropi spremenil v izključno električno znamko. Do leta 2030 naj bi delež električnih vozil narasel na 80 odstotkov, tri leta kasneje pa na 100 odstotkov. Tega se še vedno drži. "Naš cilj je jasen in temu sledimo."

V prvi polovici leta 2023 je bil delež e-avtomobilov v skupni prodaji znamke po vsem svetu le 7,4 odstotka. Schäfer majhen delež pripisuje dejstvu, da nekateri veliki trgi, kot je Brazilija, šele vozijo po poti elektrifikacije. "V Evropi je e-delež že bistveno višji. Ob polletju smo bili pri 15,1 odstotka, samo v Nemčiji na 15,4 odstotka." Na domačem trgu je VW po prodaji celo prehitel Teslo, ki je veljala za številko ena med prodajalci električnih avtomobilov.

Pri VW še vedno največ zaslužijo z vozili z motorji na notranje zgorevanje, zato se ne gre čuditi veliki promociji nove generacije passata, ki se na sejmu IAA v Münchnu prvič predstavlja širokemu občinstvu. Ali pa tiguana, ki prihaja in od katerega VW pričakuje veliko. Schäfer pri tem v pogledu električne ofenzive ne vidi nobenih protislovij. "Vedno smo govorili, da bodo učinkoviti motorji z notranjim zgorevanjem še naprej igrali pomembno vlogo pri preobrazbi," zaključuje pogovor za nemško tiskovno agencijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • sandi76 09:06 05.september 2023.

    Višino cen ne bodo določale izjave nekih proizvajalcev električnih avtomobilov, pač pa trg. Ko se bo večji del proizvodnje obrnil v smer elektrike, se bo stanje cen temu prilagodilo. Gospodje z velikimi izjavami ne bodo tu imeli nobenega vpliva.

  • Boris 20:20 04.september 2023.

    Gospodje, ki računajo na prodajo avtov, naj prosim investirajo več tudi v poprodajne storitve. Ljudje na VW servisih zgubljajo živce. Samo to bom rekel, da se dela nepopravljiva škoda za VW ugled na celi generaciji.

  • AN27 11:05 04.september 2023.

    Električna vozila, kot jih danes izdelujejo, bomo vsi skupaj hitro pozabili.