Avto
7976 ogledov

To se ni zgodilo še nikoli: Velika zmaga električnih

Električni avto polnilnica polnilni kabel Andrej Leban
Električni avtomobili so zmagovalci že pred razglasitvijo zmagovalca v izboru Evropski avto leta 2022.

Žirija evropskih novinarjev, med njimi je tudi slovenski žirant, je izbrala sedem finalistov izbora Evropski avto leta 2022. Med sedmerico je kar šest 100-odstotno električnih vozil in eno vozilo z motorjem na notranje zgorevanje - peugeot 308. Kitajskih avtomobilov ni med finalisti.

Električna polnilnica polnjenje Petrol Strošek ni zanemarljiv Avto Toliko lastniki električnih avtomobilov plačajo za polnilne izgube

Letošnji izbor bo, kot kaže prelomna točka. Še nikoli se ni zgodilo, da bi čisti električni avtomobili prišli do šestih finalistov. Tudi peugeot 308, ki je edini predstavnik vozil s termičnim motorjem ponuja dve priključno-hibridni različici, tako da ga lahko obravnavamo tudi kot elektrificiran avtomobil. Ostalih šest modelov se zanaša samo na elektromotorje. To so cupra born, ford mustang mach-E, hyundai ioniq 5, kia EV6, renault mégane E-tech in škoda enyaq iV. Zanimivo je, da se je v finale prebila škoda in ne Volkswagnov bližnji sorodnik ID.4. V finale se ni uvrstil niti premijski sorodnik Audi Q4 e-tron.

Prestižni izbor Avto Prestižni izbor dokaz sprememb na avtomobilskem trgu

Med sedmerico žirija ni uvrstila niti kitajskih predstavnikov, na primer električni terenec aiways U5 ali lynk & Co 01, ki je sorodnik volva C40.

Spomnimo, lani sta se v finale uvrstila le dva 100-odstotno električna avtomobila. To sta bila fiat new 500 in VW ID.3. Na koncu je zmagala hibridna toyota yaris.

61-članska žirija novinarjev iz 23 držav bo zmagovalca razglasila 28. februarja.

Sedem finalistov COTY 2022

Cupra born

Cupra born | Avtor: Cupra Cupra

Ford mustang mach-E

Ford mustang mach-e | Avtor: ford ford

Hyundai ioniq 5

hyundai ioniq 5 | Avtor: Hyundai Hyundai

Kia EV6

KIA EV6 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Peugeot 308

Peugeot 308 | Avtor: Žiga Intihar Žiga Intihar

Renault mégane E-tech

renault megane E-tech electric | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Škoda enyaq iV

Škoda Enyaq | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 2
  • Sharon_McHugh 15:51 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • rob123 10:59 30.november 2021.

    Kaj Tesla Model 3 in Tesla Model Y, teh pa ni med prvimi sedmimi? Kakšna kuhna je spet to? Model 3 je najbolje prodajan avto v Evropi v septembru 2021 (nasploh, ne le med električnimi avtomobili) https://electrek.co/2021/10/25/tesla-model-3-becomes-best-selling-vehicle-europe/ Res pa je, ...prikaži več, da je vložil 0 eur v oglaševanje v medijih.

Sorodne novice