Avto
4583 ogledov

Učinkovit in poceni način, da začne Slovenec voziti počasneje

Prikazovalnik hitrosti Zavarovalnica Triglav V KS Zminec so se odločili, da bodo v okviru participativnega proračuna namestili dva prikazovalnika hitrosti: v vasi Zminec in v vasi Bodovlje..
Sodelovanje zavarovalnice, tehnološkega podjetja in občin je pri zmanjševanju hitrosti v naseljih obrodilo jasne sadove.

Po slovenskih občinah deluje že 30 tabel, ki sta jih občinam sofinancirala Zavarovalnica Triglav in podjetje Sipronika znotraj projekta "Skupaj umirjamo promet". Podobnih tabel je bilo sicer v zadnjih letih postavljenih še precej več, saj so podobne projekte vodile oziroma še vodijo tudi nekatera druga javno-zasebna partnerstva. 

Eden glavnih dejavnikov pri smrti pešcev na cestah je previsoka hitrost vozil, ki trčijo vanje, zato je umirjanje prometa v naseljih, kjer so pešci najbolj izpostavljeni, med ključnimi elementi preventivnega delovanja. Že pri trku s hitrostjo 50 km/h v pešca so posledice enake, kot da bi padli z višine 10 metrov. 

Antun Mirković, prekršek Na žalost deluje Avto S tako butastim izgovorom se lahko pri nas izognete kazni za prehitro vožnjo

Dolenjci najbolj stopili s plina

Da so elektronski prikazovalniki hitrosti "Vi vozite", zelo učinkoviti pri voznikih, dokazujejo izkušnje, po katerih so znotraj omenjenega projekta deleže prehitrih voznikoc na 12 izbranih odsekih, kjer so vzpostavili table, v povprečju zmanjšali kar za dobrih pet odstotkov, v posameznih krajih pa tudi za sedem odstotkov.

"Delež prehitrih voznikov se je v času, odkar opravljamo meritve, najbolj zmanjšal v Novem mestu, in sicer za devet odstotkov," je povedal direktor Sipronike Marjan Kržišnik. "Rezultati umirjanja prometa so po naših izkušnjah najboljši tam, kjer uporabniki portala, kot so občine, policija, šole ter Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, redno analizirajo podatke in na podlagi tega ustrezno ukrepajo."

Radar Promet Slovenija To se zgodi, ko policisti merijo, kjer predlagajo občani

Prikazovalnik hitrosti | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav

Nekaterim ne pomagajo niti table

Da so prikazovalniki zelo učinkovito, razmeroma dostopno orodje za umirjanje hitrosti, pri katerih očitki o "polnjenju proračuna" kot v primeru radarjev marsikateri voznik poočita policiji ali redarstvom, se strinja tudi prometni strokovnjak Andrej Brglez, direktor Inštituta za civilizacijo in kulturo. Po njegovem je mogoče ob pomoči prikazovalnikov izluščiti tiste voznike, ki v naselju še vedno vozijo prehitro. "Ker vsi do sedaj uporabljeni preventivni ukrepi nanje ne delujejo, in ker njihovo početje ogroža varnost vseh, je v našem splošnem interesu, da s pomočjo novih spoznanj, pridobljenih v tej akciji, v prihodnje najdemo učinkovite načine ozaveščanja tudi teh voznikov."

Eden od ukrepov, ki ga že izvajajo v okviru projekta, so veliki plakati ob vstopu v naselja, ki opozarjajo na spoštovanje hitrosti.

V akciji "Skupaj umirjamo promet" bodo letos postavili še 12 dodatnih prikazovalnikov, pravijo pri Zavarovalnici Triglav. Razpis za občine je odprt do 20. marca, občine pa lahko pridejo do prikazovalnikov po 60-odstotno subvencionirani ceni.

slovenija 17.10.12. radarji v mariboru, hitrost, cesta, mesto, nocni promet, luc Iz ferrarija v fička Avto To želijo narediti z zloglasnimi mariborskimi radarji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar čavez
    čavez 11:46 01.marec 2018.

    Navedite mi razlog zakaj bi vozil počasneje, v avtu nimam telefona ne radia sem 100% osredotočen na cesto se izogibam invalidom v glavi in.

  • smejka 10:57 01.marec 2018.

    Zaradi hitrosti ni potrebna nbena smrt! Če kadim, sem kriva sama...če vozim prehitro in nekoga povozim, trčim in posledično povzročim smrt , sem morilka!Tu je razlika....občutna.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 09:58 01.marec 2018.

    40x več ljudi umre od srčnih bolezni, ne 150x, se opravičujem.