Avto
59 ogledov

Udarilo bo velike družine

Otroci v avtomobilu Shutterstock
Kombiji. Dražje vinjete tudi za velike družine in gibalno ovirane, ki jih potrebujejo.


Pobuda.
Dražje vinjete za kombije bodo po žepu udarile ne le podjetnike, ampak tudi večje družine. Veliko osebnih vozil namreč ne omogoča namestitve več kot dveh otroških sedežev s sistemom isofix, zato družine s tremi ali več majhnimi otroki pogosto uporabljajo kombije.

Pozivajo k popravku

"Vlado bomo pozvali, naj to popravi, da bodo lahko tisti, ki potrebujejo kombije v vlogi osebnega vozila, kupili vinjeto za kombi po ceni tiste za osebna vozila," pravi Tomaž Merše, predsednik Družinske pobude. Kot poudarja, Dars s tem ne bi veliko izgubil, saj bi šlo verjetno le za nekaj tisoč kombijev.

In kaj če vlada pobudi ne bo prisluhnila? "Kolikor mi je znano, je civilna iniciativa že napovedala, da bo pripravila protestni shod v zvezi s tem. Temu se bomo zagotovo pridružili in nato razmislili še o drugih možnostih," odgovarja Merše. Cenejše vinjete za velike družine in gibalno ovirane podpira tudi NSi.

Upajo na čut za pravičnost

Pri Civilni iniciativi za družino in pravice otrok računajo na to, da ima vlada "čut za pravičnost in ne bo udarila z največjo, kar 130-odstotno podražitvijo avtocest tistih družin, ki kombije uporabljajo kot svoj družinski avto. To pa so predvsem velike družine, ki imajo več kot štiri otroke, družine z otroki s posebnimi potrebami oziroma tiste, v katerih ima eden izmed družinskih članov gibalno oviro." Podobno kot v Družinski pobudi predlagajo, da bi te družine za vinjeto plačale toliko, kot je cena vinjete za osebna vozila, ter da bi taka cena vinjete veljala za kombije otroških in mladinskih selekcij športnih klubov in prostovoljnih gasilskih društev.

"Lastniki avtodomov ogrožena skupina?"

Vlada je s to isto sporno uredbo določila, da veljajo za avtodome iste cene vinjet kot za osebna vozila, opozarjajo pri civilni iniciativi. "Ali so lastniki avtodomov res tako socialno ogrožena skupina, da to potrebujejo, velike družine, družine z otroki s posebnimi potrebami in tiste z invalidi pa ne?" se sprašuje Aleš Primc, vodja civilne iniciative.

Če ne bo čuta, bo shod

"Če vlada ne bi pokazala nobenega čuta za pravičnost, bomo pripravili srečanje družin in drugih, ki jih ta krivična uredba najbolj prizadene," dodaja Primc. "V sproščenem in družabnem vzdušju bomo izrazili solidarnost z najbolj prizadetimi. Morda se bo zgodil tudi nekajurni mimohod kombijev okoli državnega zbora in vlade, da bo vlada videla, koga hoče s ceno vinjet najbolj tepsti. Mi bi bili raje doma s svojimi družinami, ampak če vlada ne premore kančka pravičnosti, smo ji prisiljeni pomagati, da bo razumela, da so družine in otroci naše upanje za prihodnost, solidarnost pa temelj naše družbe."

Komentarjev 8
  • komar 19:58 18.september 2013.

    verjetno lastniki avtodomov res niso ravno socialno ogroženi. Velike družine pa so ? Socialno ogrožena družina si verjetno ne more privoščiti kombija za +30 tisočakov.

  • Fulmmer 13:49 18.september 2013.

    Točno tako, ali pa naj uvedejo še vinjete za upokojence, ne vem zakaj bi plačeval isto kot tisti ki se vsak dan vozijo po AC..... Erjavec bi lahko tudi v tej smeri kaj naredil.....

  • 1111 11:08 18.september 2013.

    ...idiotizem vladnih idiotov nima meje...dol z to vlado!!...le vkup, le vkup !!!