Avto
212762 ogledov

Ukinili bodo tehnične preglede za avte

Avtomobili v Rusiji Profimedia
Povsem drugačno razmišljanje.

V Rusiji so imeli minulo nedeljo volitve, ki so spet prinesle gladko zmago vladajoči stranki Združena Rusija, za katero de facto stoji dolgoletni predsednik države Vladimir Putin. Potekale so v senci obtožb o ostrem zatiranju opozicije.

A v stranki se niso zanašali le na onemogočanje opozicije, temveč so se volivcem skušali prikupiti tudi z nekaterimi ukrepi, ki naj bi olajšali njihov vsakdan. Med takšne ukrepe sodi napoved opustitve obveznega tehničnega pregleda za vozila.

Lastniki bi se po novem lahko prostovoljno odločili, ali želijo opraviti tehnični pregled. "Praksa kaže, da vozniki sami aktivno spremljajo svojo varnost in bi bilo prav, če bi jim dali možnost, da osebno spremljajo stanje svojega vozila," je pojasnil dosedanji premier Mihail Mišustin in s tem podprl idejo iz njegove stranke.

Opravili so tudi anketo, ki je pokazala, da se velika večina Rusov strinja z idejo. Nič proti nimajo niti pri tamkajšnjem svetu za prometno varnost, saj se sklicujejo na podatek, da je le zelo majhen delež prometnih nesreč posledica neizpravnih vozil. Po drugi strani so zdajšnji tehnični pregledi leglo korupcije, tako da je postopek zgolj davek na lastništvo avta, kažejo analize. Tako naj bi bilo mogoče "opraviti" tehnični celo po internetu, ne da bi zaposlen na pooblaščeni ustanovi videl vozilo od blizu.

Obvezni tehnični pregledi bodo ostali le še za tovornjake in avtobuse, če bo vozilo spremenilo lastništvo ali pa bo prišlo do tehničnih sprememb, ki zahtevajo odobritev, poroča portal Tellerreport. S tem naj bi število tehničnih pregledov s 30 zmanjšalo na le še okoli šest milijonov na leto. 

V Rusiji je povprečna starost avtomobilov precej nad 10 let, število mrtvih v prometnih nesrečah pa v povprečju precej višje od evropskih držav.

Pred nekaj meseci so v državi sicer sprejeli še eno novost, ki je v nasprotju s trendi drugod po svetu - omejitev hitrosti na avtocestah brez kaznovanja nameravajo dvigniti na 170 kilometrov na uro, saj naj bi odgovorni vozniki sami poskrbeli za to, da bodo vozili v skladu z zmožnostmi in varnostjo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • zlatko2 20:54 21.september 2021.

    Če bi to bilo pri nas potem bi bili Cigani kralji na cestah in ulicah.

  • jakec1575 14:56 21.september 2021.

    Zdaj se bomo sele nagledali ruskih kamer iz avtov. Pokalo bo in umiralo se bo se bolj.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:58 21.september 2021.

    Neverjetno, sedaj Rusija postaja svobodna, pri nas pa vedno več regulacije, kontrole in omejitev.