Avto
1019 ogledov

Uštel se je z nekaj popitimi pivi

Zavod VOZIM
Letošnje poletje bo veliko ljudi preživelo v raziskovanju Slovenije, njenih znamenitosti, turističnih in izletniških kmetij,… a poletna razposajenost, ki je v času dopustov zelo prisotna, prinaša mnoge pasti.

Predstavniki zavoda VOZIM začenjajo z iniciativo, v kateri pozivajo, da naj bomo tudi poleti odgovorni na cesti. Tudi zato, ker je poletje čas sprostitve, in glede na predhodno pomladno karanteno tudi druženj, se poraba alkohola še povečuje.

Kontrolne lučke Avto "Ali lahko zaradi lučke še naprej vozim avto?"

Zato sporočajo, da je ključno, da se tudi v prometu vedemo maksimalno odgovorno. Če so maske in razkužila obvezna varnostna oprema v javnih in drugih prostorih, naj bo za volanom obvezna oprema popolna treznost in osredotočenost na promet. Če je za prenos virusa lahko usoden le en dotik kljuke ali stisk roke, pa se nam velikokrat to zdi nemogoče, je tudi za zmanjšano prištevnost v prometu in posledično za prometno nesrečo lahko usodna le ena popita alkoholna pijača.

Bleščanje Avto Ko v sončnem vremenu vozimo kot v gosti megli

Približujemo se lanskim številkam

Predstavniki Zavoda VOZIM zato pozivajo: »Naj bo varnost tudi na naših cestah na prvem mestu.« Pri tem izpostavljajo, da smo se letos s številom umrlih in telesno hudo poškodovanih že precej približali lanskim številkam – v zadnje pol leta je na naših cestah umrlo 44 ljudi, 274 pa se jih je hudo telesno poškodovalo. Delež povzročiteljev, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo zaradi vpliva alkohola, pa presega 1/3. 

 | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM

pnevmatike Nasveti Avto Se z zimskimi gumami lahko vozimo tudi poleti?

»Zato pozivamo vse Slovence, naj bodo pri raziskovanju Slovenije HEROJI – torej tisti, ki nikoli ne vozijo pod vplivom alkohola oz. vedno poskrbijo za varen prevoz svojih bližnjih. Pozivamo tudi vse turistične delavce, organizatorje in skrbnike, da svoje goste opomnijo na nevarnost vožnje pod vplivom alkohola in da jim pomagajo zagotoviti varen prevoz,« poziva David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Ostal je na invalidskem vozičku

Vlado Peterlin, predstavnik Zavoda VOZIM, je bil sicer odgovoren gostinec – skrbel je, da so njegovi gostje varno prispeli domov. Se je pa uštel pri sebi, saj se je z nekaj popitimi pivi, z mislijo »samo nekaj kilometrov imam do doma« usedel za volan in se tik pred domom v prometni nesreči hudo telesno poškodoval in ostal na invalidskem vozičku. Pravi, da je imel »srečo, ker je bil v avtomobilu sam in je poškodoval le sebe.« A se zaveda, da če bi bil bolj odgovoren tudi takrat, bi bila verjetno njegova življenjska zgodba danes popolnoma drugačna. 

 | Avtor: Zavod VOZIM Zavod VOZIM

Vožnja po avtocesti Rak rana Avto "Ali se vsi vozimo 50 km/h ali pa se ne bo nobeden"

»K povečanju aktivnosti za večjo varnost na naših cestah pa se obračamo tudi na Javno agencijo RS za varnost prometa in Policijo. Tudi letos naj, kljub omejitvam zbiranj, poveča obseg svojih aktivnosti. Hkrati pa predstavnike medijev prosimo, da so heroji z ozaveščanjem, da alkohol in volan nikakor ne sodita skupaj,« pravi Razboršek in dodaja: »Spoštovani sodržavljani, bodite pravi heroji in nikoli ne sedite za volan pod vplivom alkohola ter poskrbite za varen prevoz svojih bližnjih, četudi sredi noči in v pižami. Spoštujte pa tudi druge normative prometne varnosti. Ob alkoholu so največjo nevarnost predstavlja tudi hitrost, uporaba mobilnega telefona, utrujenost in splošna nezbranost.«

Letos se je Heroji furajo v pižamah, iniciativa Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in Lune\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola, ki deluje ob podpori Ministrstva za zdravje, zaradi korona situacije odvijala v nekoliko okrnjeni obliki. A so predstavniki Zavoda VOZIM vseeno opravili 20 spletnih predavanj za mlade in njihove starše o nevarnostih alkohola in vožnje, hkrati pa ozavestili vse dosedanje obiskovalce Drive-in kina v Ljubljani, Celju in na Ptuju o posledicah neodgovorne vožnje pod vplivom alkohola in jo razširili še na neuporabo telefona med vožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.