Avto
14 ogledov

V prihodnosti manj prometnih zamaškov

Na cestah že nastajajo zastoji. Žurnal24 main
Honda razvija prvo tehnologijo na svetu za zaznavanje možnosti nastanka prometnega zastoja s ciljem preprečevanja prometnih zamaškov. Japonci bodo prve preizkuse začeli še ta mesec.

Iz Honde so objavili, da so razvili tehnologijo, ki zaznava nastanek razmer za morebiten prometni zastoj in ugotavlja, ali utegnejo določeni vozni vzorci vozila povzročiti prometne zamaške.

Tehnologija je nastala ob spoznanju, da način pospeševanja in zmanjševanja hitrosti enega vozila vpliva na prometni vzorec vozil v koloni in lahko sproži nastanek prometnega zastoja. Skupaj z razvojnim centrom za napredek znanosti in tehnologije na tokijski univerzi je Honda izvajala poskusno testiranje sistema, ki je uporabljal tehnologijo za zaznavanje možnosti nastanka prometnega zastoja. Rezultati preizkusov so pokazali, da je sistem pripomogel k povečanju povprečne hitrosti vozil v koloni za okoli 23 odstotkov in izkoristka goriva za okoli 8 odstotkov.

Prvi preizkusi na javnih cestah se bodo v Italiji in Indoneziji začeli še ta mesec, služili pa bodo preverjanju učinkovitosti tehnologije pri preprečevanju zastojev vozil v kolonah. 

Pri tem ne gre toliko za informacije vozniku, ki bi mu pomagale, da se izogne že nastalim zastojem na podlagi sprotnih prometnih obvestil, ampak sistem spremlja vzorce pospeševanja in zmanjševanja hitrosti vozila, da ugotovi, ali utegne voznikov vozni vzorec povzročiti prometni zastoj. Na podlagi tega daje sistem vozniku ustrezne informacije, ki vključujejo barvno kodirani zaslon prek internega terminala, da spodbuja tekočo vožnjo, kar pripomore k manjši intenzivnosti pospeškov in pojemkov hitrosti vozil v koloni in tako preprečuje ali vsaj kolikor mogoče zmanjša nastanek zamaškov.

Pozitivni učinek na zmanjšanje zastojev in izboljšanje izkoristka goriva je še dodatno mogoče povečati s povezavo terminala v vozilu s strežniki, ki voznika seznanjajo in usklajujejo z voznimi vzorci vozil spredaj, tako da se o pravem času aktivira prilagodljivi tempomat (ACC) in vzdržuje stalno razdaljo med vozili z najprimernejšim intervalom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.