Avto
12 ogledov

V tubah potovanje hitrejše kot v letalih

Hyperloop
1/3
Reuters
Ob letalih, vlakih, avtomobilih in plovilih se nam v prihodnosti obeta peti način transporta, napoveduje ameriški milijarder Elon Musk.

Gre za nov način superhitrega prevoza, imenovan hyperloop, s katerim naj bi med mesti, oddaljenimi okoli tisoč kilometrov, potovali zgolj slabo uro.

Tako napoveduje ameriški milijarder in soustanovitelj Tesla Motors Elon Musk, ki je danes ponoči predstavil dizajn, kako naj bi v prihodnosti potovali med večjimi mesti. Prevoz je zasnovan na sistemu v obliki tube, ki povezuje večja mesta, potniki pa bodo sedeli v posebnih kapsulah z električnimi kompresorji, vgrajenimi v nos in dno vozila. Pri tem naj bi bil sistem odporen proti nesrečam in vremenskimi pojavi ter hitrejši od vseh prevoznih sredstev. Ustvarjalci obljubljajo, da bo njihov prevozni sistem ustvaril več energije, kot je bo porabil, in bo tudi zato cenejši od letal in hitrih vlakov.

Veliko dvomov

Za pot od Los Angelesa do San Francisca naj bi tako potnik porabil vsega pol ure, medtem ko prevoz z letalom traja eno uro; brez upoštevanja predhodnega prihoda na letališče in čakanja na polet.

O novem velikem projektu milijarderja številni dvomijo, sam pa pravi: "Občutek imam, da se vsakič, ko omenim hyperloop, ustrelim v koleno. Za zdaj imata prednost pred njim projekt električnih avtomobilov s Teslo in vesoljski program, ki ga razvijamo."

43-letni Musk, ki je svoj prvi računalniški program, vesoljsko igrico Blastar, prodal pri rosnih 12 letih, pozneje pa postal znan kot soustanovitelj spletnega plačilnega sistema PayPal, v zadnjem času pa tudi kot soustanovitelj Tesle in centra za razvoj vesoljskih plovil Space X (z Naso je sklenil milijardni posel), pojasnjuje, da je obljubil, da bo za zdaj predstavil dizajn, in to je tudi storil. Dodaja, da bo sprejel vse kritike, pozitivne in negativne, ki jih bo pri nadaljnjem razvoju tudi upošteval. "To bo odprt dizajn, ki ga bo lahko uporabljal in izboljševal vsakdo, ki bo to želel," dodaja Musk.

Komentarjev 2
  • sash77 22:12 13.avgust 2013.

    V originalnem članku piše da bi se ta konceptna "cev" montirala na stebrih .Na vrhu bi imela montirane oz. bi vsebovala solarne panele, ki bi proizvajali več energije kot bi jo ta sistem porabil.

  • Avatar atojeto
    atojeto 13:06 13.avgust 2013.

    Ustvarjalci obljubljajo, da bo njihov prevozni sistem ustvaril več energije, kot je bo porabil.Perpetum mobile - rešili smo težave z energijo - ha, ha.ha.