Avto
6684 ogledov

Več sto starejših voznikov to zimo na Osvežitveno vožnjo

Osvežitvena vožnja starostnikov Zavarovalnica Triglav
V Sloveniji je že več kot vsak peti voznik starejši od 60 let, zato je veliko tudi izzivov, ki jih prinaša vožnja v zrelejših letih.

Pri Zavarovalnici Triglav in AMZS menijo, da sta za ohranjanje vozniške kondicije potrebna trening in osvežitev znanja. Zato sta Zavarovalnica Triglav in AMZS združila moči in letos pripravila akcijo Osvežitvena vožnja, s katero so starejšim od 60 let ponudili možnost brezplačne osvežitvene vožnje z inštruktorjem, s pomočjo katere je lahko 150 udeležencev ponovno pridobilo samozavest za volanom.

bencin gorivo bencinski servis Napaka servisa Avto Napaka servisa: Po tako ugodni ceni so vozniki točili gorivo

Zaradi velikega zanimanja bodo v največji slovenski zavarovalnici z vožnjami nadaljevali tudi v zimskem času, v naslednjih treh mesecih pa bo lahko svoje vozniško znanje osvežilo še 500 voznikov.

Osvežitvena vožnja starostnikov | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav

»V preteklih letih dela z dolgoletnimi vozniki smo ugotovili, da svoje vozne navade najbolj učinkovito spreminjamo prek učenja z izkušnjo. Zato smo želeli starejšim ponuditi individualno vožnjo, kjer se lahko učitelj vožnje posveti njihovim izzivom in vprašanjem ter težje situacije skupaj vadijo tudi večkrat. Čim bolj natančno smo želeli izmeriti tudi napredek v znanju in kako novo pridobljene veščine vplivajo na njihovo počutje in samozavest za volanom. Pred prvimi vožnjami je bil njihov nivo stresa zelo visok oziroma so ga tako ocenili sami, ko so med vožnjo nekatere lekcije, ki so jih spravljale v zadrego, osvojili, pa se je ta nivo stresa bistveno znižal. Vse te ugotovitve nam bodo pomagale, da bomo bolj razumeli starejše voznike in razvijali programe, ki jim bodo pomagali, da dlje časa ostanejo suvereni in varni na cestah,« je o akciji Osvežitvena vožnja povedala vodja projektov cestne preventive v Zavarovalnici Triglav Ana Cergolj Kebler.

Avtomobili pod nadvozom v toči. Video Slovenija Nikar ne počnite tega, kar počnejo vozniki na tem posnetku

Osvežitvena vožnja starostnikov | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav

Kako lahko pomaga osvežitvena vožnja z inštruktorjem?

Cestnoprometni predpisi in prometna infrastruktura se hitro spreminjajo, avtomobili so vse bolj tehnološko dovršeni, promet pa je vedno bolj dinamičen. To pa povzroča številne izzive voznikom, še posebej tistim starejšim. Po podatkih Zavarovalnice Triglav so namreč starejši po dopolnjenem 70. letu bolj rizični vozniki, tisti v starosti med 84 in 90 let pa celo dvakrat bolj rizični oziroma je tako imenovana škodna pogostost pri njih dvakrat višja od voznikov, ki so stari med 49 do 53 let.

avtonomni robot IPA2X Semafor na kolesih Avto V BTC pokazali novost, ki jo lahko pričakujejo vozniki

»Od udeležencev v prometu ne moremo pričakovati, da bodo sami vseskozi spremljali vse novosti, ki smo jim priča v prometu. Ob tem v AMZS pri našem delu z vozniki ugotavljamo, da četudi morda nekdo vsem tem novostim nekako uspe slediti, teoretično poznavanje še ne pomeni nujno tudi obvladovanja v praksi. To se je pokazalo tudi pri projektu Osvežitvena vožnja Zavarovalnice Triglav. Verjetno najpomembnejša ugotovitev pa je, da so že malenkosti tiste, ki lahko spreminjajo prometno varnost. Enostaven primer je uporaba smernika v krožiščih – kdaj ga uporabiti in zakaj je pomemben,« pojasni Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in eden od štirih AMZS inštruktorjev varne vožnje, ki sodelujejo pri projektu.

Od teorije do prakse

Med številnimi prijavljenimi kandidati so v največji slovenski zavarovalnici poleti izžrebali 150 voznikov, ki so svojo vožnjo osvežili v dveh korakih. Najprej z osvežitveno vožnjo po Ljubljani, Kranju in Celju, v drugem koraku pa se je jeseni vsak voznik udeležil še treninga varne vožnje v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. Pri tem jih je spremljala ekipa izkušenih AMZS inštruktorjev varne vožnje in učiteljev vožnje – poleg Pungertnika še Marko Bračič, Darko Daljević in Mitja Jeseničnik.

Osvežitvena vožnja starostnikov | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav

Upokojenec za volanom Slovenija Lahko nas skrbi! Toliko 90+ letnikov vozi po naših cestah

»Vozniški izpit imam že skoraj 50 let. Zadnje čase, ko sem v avtomobilu, bolj poslušam kot pa govorim, ker se moraš z leti malo bolj osredotočiti na vožnjo. Takšne akcije so zato izjemno dobrodošle,« je svoje vtise po akciji strnil upokojenec Anton Žličar.

Z njim se je strinjala tudi Danica Bogataj, ki se je Osvežitvene vožnje udeležila po več kot 40 letih vozniških izkušenj. »Vsaka praktična vožnja ti skupaj s teoretičnim znanjem da nekaj novega. Takšne akcije bi zato morali imeti večkrat.« 

V prihodnjih treh mesecih bo za volan sedla že nova skupina udeležencev akcije Osvežitvena vožnja. Danes so z vožnjami začeli starejši vozniki na Celjskem, do konca januarja 2023 pa bo 500 starejših voznikov svoje vozniške spretnosti nadgrajevalo še v Kranju in Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.