Avto
3903 ogledov

Vendarle tudi boljše vesti z naših cest med poletjem

nadzor policistov in carinikov alkohol alkoskop Saša Despot
Črni trend iz prve polovice leta se je ustavil. Agencija in policija sta prepričani, da se je preventiva izkazala.

Agencija za varnost prometa (AVP) in policija sta v okviru današnjega vseevropskega dneva brez smrtnih žrtev, med poostrenim nadzorom prometa na nekdanji cestninski postaji Log predstavila spodbudnejše rezultate v prometni varnosti v zadnjih mesecih. 

Kot je povedala vodja AVP Vesna Marinko, je bilo še ob koncu junija na slovenskih cestah 40 odstotkov več umrlih kot v enakem obdobju lani (40 umrlih lani, 56 umrlih letos). 

"Na podlagi določenih kazalnikov smo pričakovali, da se bo stanje v poletnih mesecih še dodatno poslabšalo, zato smo uvedli dodatne ukrepe. V sodelovanju s ključnimi deležniki prometne varnosti smo začeli z izvajanjem obsežne skupne preventivne akcije Varno v poletje. Z akcijo smo začeli konec junija, jo izvajali julija in avgusta ter nadaljevali z nacionalno preventivno akcijo Varno v šolo."

"Z obema akcijama, v sklopu katerih so tri mesece potekale številne terenske aktivnosti po vsej Sloveniji, smo dosegli občutno izboljšanje stanja prometne varnosti. Število umrlih udeležencev je bilo julija in avgusta najmanjše v zgodovini samostojne Slovenije," je navedla Marinkova. 

Črna statistika je danes precej bolj ugodna. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je povedal, da je v Sloveniji letos v prometu umrlo 76 ljudi, lani v enakem obdobju pa 73. Lansko leto je sicer po deležu smrtnih žrtev v prometu najboljše v zgodovini.

Radar Nova praksa policije Avto Ženska z očali, zaradi katere so potencialno nasankali vsi slovenski vozniki

Nekaj podatkov o prometni varnosti v zadnjem obdobju

  • Med julijem in septembrom na slovenskih cestah ni umrl noben otrok ali mladostnik.
  • Med pešci v tem obdobju ni bilo smrtnih žrtev.
  • Statistično najslabše območje v prvi polovici leta je bilo Zgornje Posočje, zato so tam policija, AVP izvedli največ preventivnih aktivnosti na terenu. V juliju, avgustu in septembru, v času največje obiskanosti Posočja, tam ni bilo več umrlega udeleženca.
  • V letošnjem letu je 9 odstotkov manj (lani 5582, letos 5087) hudo in lažje telesno poškodovanih udeležencev kot v enakem obdobju lani.
  • Po trenutnih podatkih avgusta in septembra ni bilo nobene smrtne žrtve kot posledice vožnje pod vplivom alkohola.
  • Na področju tovornih vozil je manj umrlih voznikov le-teh (lani 5, letos 2) ter manj umrlih in poškodovanih udeležencev v prometnih nesrečah, ki so jih povzročili vozniki tovornih vozil.

Policija in AVP še naprej opozarjata na nekatere ključne dejavnike tveganja, ki so botrovali k nesrečam. 

  • Za skoraj polovico smrtnih žrtev v juliju, avgustu in septembru je bila usodna neprilagojena hitrost (9 od 20 umrlih). 
  • Dobra četrtina umrlih (3 od 11 umrlih udeležencev v osebnih vozilih) ni uporabljala varnostnega pasu.
  • Oba umrla kolesarja nista uporabljala zaščitne čelade, prav tako zaščitne čelade ni uporabljal umrli voznik mopeda. Skupaj v tem obdobju beležimo 6 umrlih voznikov enoslednih motornih vozil.
  • Julija je alkohol botroval 5 smrtnim žrtvam.
  • Avto merilec hitrosti Razkrivamo Avto Razkrivamo - kako nekaznovano voziti 165 km/h mimo policijskega radarja

S prisego do več odgovornosti

"Udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj bodo pri vožnji strpni, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu. Razmislimo o tveganjih in nevarnostih, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni v prometu, in o tveganju, ki ga morda sami predstavljamo za druge, ter o tem, kako bi tveganja zmanjšali," v skupni izjavi poudarjajo pri AVP in policiji.

"Izboljšanje prometne varnosti pa temelji predvsem na dvigovanju prometne kulture in odgovornega ravnanja v cestnem prometu, zato vse udeležence v prometu vabimo, da se s podpisom prisege za varnost na cesti pridružijo krogu ljudi, ki so se že moralno zavezali, da bodo po svojih najboljših močeh prispevali k boljši prometni varnosti."

Avto merilec hitrosti Slovensko mesto Avto 2.000 voznikov na dan nevarno drvi mimo šole, radarja pa podarjajo muzeju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Vozniček 18:13 26.september 2019.

    Kakšen članek pa je to? A ta stavek: "v Sloveniji letos v prometu umrlo 76 ljudi, lani v enakem obdobju pa 73" pomeni, da je letos bolje ali slabše kot lani? Pa kaj ste malo trčeni ali kako? Delate reklamo ...prikaži več tistim, ki ne delajo dovolj dobro?!? Policija je šele v EU tednu mobilnosti začela na polno migat, AVP pa se od "fešte" direktorja ne more več pobrati, ne v očeh ljudi, ne drugače.