Avto
10221 ogledov

Video: Kaos in nesreča, ki se redko vidi

Reševalni pas/Twitter
Zaradi poledice na avtocesti v Teksasu v ZDA je trčilo okoli 100 vozil, najmanj pet oseb je izgubilo življenje. Video razkriva popoln kaos.

Število poškodovanih še ni znano. Do nesreče je prišlo v mestu Austin. Vsaj pet ljudi je umrlo v večjem verižnem trčenju med 75 in 100 vozili na zamrznjeni avtocesti v ameriški zvezni državi Teksas.

Poledica na avtocesti v ZDA | Avtor: Epa Epa

Zimske nevihte so zajele dele ZDA, sledili so leden dež, žled in sneg.

Tudi Slovenijo je zajel polarni mraz, ceste so ledene in spolzke. Kaj mora vedeti vsak, ki se bo znašel na cesti?

Vožnja po poledeneli cesti in snegu je na videz podobno, vendar pa je na poledeneli cesti med pnevmatiko in podlago še veliko manj trenja. Poledica je še posebej nevarna, ker jo je težko opaziti, še zlasti ponoči, da je nekaj narobe, opazimo šele z zanašanjem avta ali s "praznim" občutkom na volanu. 

1. Predvsem predvidevajte, kje se lahko pojavlja poledica. Idealna so mesta, kjer se je čez dan prek cestišča talil sneg.
2. Ostanite mirni in pustite vozilu, da mirno zapelje prek poledenelega odseka.
3. Nikar ne pritiskajte zavor, če prične avto drseti, uporabite sklopko, da se bo znova poravnal.
4. Nobenih sunkovitih gibov z volanom.
5. Ko sumite, da vozite po spolzkem ali celo poledenelem cestišču, zmanjšajte plin. Raje pet minut kasneje na cilj kot nikoli!
6. Če gre vse po zlu in avtomobil nenadzorovano drsi, stisnite zavoro do ustavitve. S popravljanjem volana se skušajte izogniti nevarnim objektom ob cesti. Morda vam uspe ...