Avto
1953 ogledov

Video: primerjajte ta dva prizora na kolesu

Vožnja s kolesom z lučjo
Tudi kolesarska luč vam lahko reši življenje.

Se še spominjate kolesarskega izpita v osnovni šoli? In navdušenja potem, ko ste izpit opravili? Pogoj za opravljanje kolesarskega izpita je med drugim tudi pravilno opremljeno kolo. Pozneje pa na opremo pogosto kar pozabimo, čelada denimo za odrasle kolesarje niti ni obvezna. A čelada ni edina, ki nas v prometu varuje, tudi kolesarska svetilka nas. Ne verjamete? Preverite v spodnjem videoposnetku.  

Psihologinja dr. Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa pojasnjuje, da je za večjo varnost kolesarjev zelo pomembno, da so v prometu dobro vidni. ''Zato je za vožnjo s kolesom v mraku in ponoči obvezna uporaba luči in sicer spredaj bela, zadaj rdeča luč. Luči pri vožnji kolesa svetujemo tudi na splošno, npr. v dežju, oblačnem vremenu, tudi sončnem, saj so tako kolesarji veliko prej opazni drugim udeležencem, ki tako lahko pravočasno prilagodijo svoje ravnanje,'' pravi Marklova. Dodaja, da je luč namenjena predvsem opaznosti kolesarjev in jo je zato treba uporabljati tudi v naseljih.  

Namesto luči odsevniki? 

Nekatera kolesa imajo že prednameščene odsevnike, zato se nekateri za nakup kolesarskih luči ne odločijo. Na AVP svarijo, da odsevniki niso nadomestilo za luči, saj le odbijajo svetlobo. Kolesarju sicer zagotavljajo dodatno varnost, a je v pogojih slabše vidljivosti pomembno, da kolesarske luči oddajajo lastno svetlobo in poskrbijo, da so kolesarji vidni tudi vsem drugim udeležencem v prometu.  

Nosite opazna oblačila 

''Ker je vidnost eden izmed ključnih predpogojev za varnost, vsekakor priporočamo kolesarjem različne odsevnike in druge pripomočke, s katerimi bodo postali bolj vidni in opazni,'' pravi Marklova. Odsevni brezrokavniki so tako zelo priporočljivi, saj kolesarjem omogočajo, da so voznikom opazni veliko prej in na daljši razdalji. Svetujejo tudi uporabo fluorescentne barve ali živobarvne čelade, nahrbtnika, kolesarskega anoraka ali pelerine. ''Zavedati se moramo, da je silhueta kolesarja zelo ozka in jo zato lahko vozniki hitro spregledajo oz. prepozno opazijo, če ne izstopa,'' še dodaja Marklova. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jakec1575 10:10 28.junij 2019.

    mene vsak dan skusajo nabiti vozila sredi dneva, ker vozniki visijo na socialnih omrezjih, izsiljujejo pri zavijanju desno ali levo, ker morajo zaradi mene zmanjsati hitrost. kaj mi bo lucka takrat. za ponoci pa je to itak obvezna oprema. policaji ...prikaži več so me ze nickolikokrat preverili. celo s svetilnostjo luci so se ukvarjali.

  • kapibara 08:15 28.junij 2019.

    V temnih jutranjih urah, ko se s s kolesom pripeljem na službeno dvorišče, me čikarji vedno hecajo, da se svetim kot novoletna jelka.. Na vidnost dajem 110% več,kot je treba.. Tudi, z dežnikom v roki, sem priti, kajti lovljenje dežnika, ...prikaži več je oslabitev kontrole ned kolesom.. Raje moker, kot pa virtuoz lovljenje ravnotežja , z dežnikom..