Avto
3581 ogledov

Volkswagen bo plačal odškodnino avstrijski policiji

avstrijska policija Profimedia
Volkswagen je z Avstrijo sklenil poravnavo v okviru afere z izpusti dizelski motorjev, v skladu s katero bo avstrijski policiji izplačal odškodnino v milijonskem znesku.

Novico sta potrdila avstrijski minister za notranje zadeve Wolfgang Peschorn in Volkswagnov predstavnik za tisk. Poravnava sicer obsega odškodnino za zmanjšanje vrednosti za okrog 2.100 Volkswagnovih vozil v voznem parku avstrijske policije, ki so opremljeni s spornimi dizelskimi motorji.

Avstrijska policija  | Avtor: EPA EPA

Peschorn je za avstrijski radio Ö1 povedal, da so se dogovorili, da bo podatek o natančni vsoti, ki jo bo Volkswagen plačal avstrijski policiji, ostal tajen, vendar pa, kot so iz neodvisnih virov izvedeli pri mediju Automobilwoche, naj bi šlo za precej manj od 2,6 milijona evrov, ki jih je v tožbi zahtevala avstrijska država.

Volkswagen in Zveza nemških potrošniških organizacij sta dosegla soglasje o začetku pogovorov o možnosti poravnave zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov. Zaradi t. i. afere dieselgate se namreč sooča z množično skupinsko tožbo nemških kupcev njegovih dizelskih vozil. Koncern je leta 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela, da so avtomobili v času testiranj proizvedli manj škodljivih izpušnih plinov kot pri dejanski vožnji. Sledile so številne kazni in odškodninski zahtevki. V Nemčiji se je okoli 400.000 lastnikov dizelskih vozil Volkswagnovega koncerna odločilo za skupinsko tožbo, ki bi lahko koncernu prinesla dodatne vrtoglave stroške. Za kazni, odškodnine in stroške popravil po izbruhu afere je namreč Volkswagen doslej plačal že več kot 30 milijard evrov, od tega večino v ZDA.

Poravnave sicer ni sklenil Volkswagen neposredno, ampak njegov avstrijski trgovec Porsche Austria GmbH, kot zatrjujejo pri Volkswagnu, pa tudi naj ne bi predstavljala precedenčnega sistema za ostale podobne tožbe.

Komentarjev 4
  • ode 07:53 07.januar 2020.

    Trubar je kriv. Naj se obrača v grobu. Če bi Slovenci govorili nemško, bi tudi dobili odškodnino.

  • Kmodri 19:59 05.januar 2020.

    Šavbi spet postajajo švabi.

  • mihatirs 15:28 05.januar 2020.

    Slovenci (cca 6000) katere je pozivala Zveza potrošnikov Slovenije, je še v aktivni tožbi(skupaj še z nekaj državami), tako da še čakamo kako se bo razpletlo...glede na dosedanje tožbe kaže vredu (primer je že vpisna v poseben register na sodišču=ne more zastarati).