Avto
2237 ogledov

Volkswagen najavil povsem novo storitev

Car sharing v Ljubljani Gregor Prebil
Volkswagen prihodnje leto vstopa na novo področje delovanja.

Vstop na področje souporabe avtomobilov z lastno platformo je ta teden oznanil tudi največji evropski proizvajalec Volkswagen. S tem se bo pridružil nemškima tekmecema BMW in Daimler, ki prav zdaj združujeta svoji platformi Drive Now in Car 2 Go. Volkswagen naj bi prek svojega sistema uporabnikom ponujal le električna vozila.

Ikea Zagreb LJ se lahko zgleduje Avto Zagreb uvaja delitev avtomobilov

Prodor v evropske države in svet

"Prepričani smo, da je na trgu souporabe avtomobilov še potencial," je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal član Volkswagnove uprave Jürgen Stackmann. V Nemčiji naj bi sistem po večjih urbanih središčih začel delovati prihodnje leto, najprej v Hannovru in Hamburgu, v 2020 pa naj bi ga razširili na večja mesta drugod po Evropi, Aziji in tudi Severni Ameriki. Prihodnje leto naj bi sicer Volkswagen začel tudi s serijsko izdelavo električnega avtomobila z daljšim dosegom.

Car sharing | Avtor: Profimedia Profimedia

Kolo v prometu Souporaba prometne površine Slovenija Souporaba prometne površine: Kdaj po cesti za kolesarji in kdaj za pešci?

Za souporabo bodo na voljo avtomobili znamke Volkswagen, posebnost platforme, ki so jo poimenovali WE, pa je, da bodo na voljo le električni avtomobili, s čimer bo šlo za rešitev s polja trajnostne mobilnosti. Pri tem v velikanu iz Wolfsburga načrtujejo, da bodo poleg osebnih vozil uporabnikom ponudili tudi druge oblike električnih prevoznih sredstev. "Tako bomo na inteligenten način okoljsko in prometno razbremenili mesta," je povedal Stackmann.

Francozi prevzemajo Pariz

Volkswagen, ki še vedno močno občutni negativne posledica afere zaradi goljufanja na testih izpuhov dizelskih motorjev, tako nekoliko pozno na velika vrata vstopa na področje souporabe avtomobilov. Do zdaj je v okviru svojih prizadevanj za prevzem vodilne vloge na področju rešitev za mobilnost podpiral ali sodeloval z več platformami po svetu, pred leti pa je v sodelovanju s ponudnikom Quicar poskusil tudi z uvedbo sistema večjih razsežnosti, a se nato v 2016 iz posla umaknil.

car sharing | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

car sharing Avant2Go v Lj Avto Po Ljubljani z Avant2Go za 0,10 evra minuto

Preostala dva nemška avtomobilska velikana, BMW in Daimler, že imata svoji platformi. BMW je tako prav letos od podjetja za izposojo avtomobilov Sixt v celoti prevzel platformo Drive Now, že dlje časa pa je znana tudi Daimlerjeva platforma Car 2 Go. Prav zdaj je sicer v teku združevanje obeh, saj sta podjetji ocenili, da bosta s skupnimi močmi dosegli več.

Matej Čer Intervju Slovenija Čer: Car-sharing tudi v Fužine, Nove Jarše in Štepanjsko naselje

Volkswagnova poteza pa ni bila edina ta teden. Francoska Renault in Peugeot sta tako vsak posebej napovedala vzpostavitev platforme souporabe avtomobilov na širšem območju Pariza. Mestni svetniki v francoski prestolnici so namreč nedavno zaradi kopičenja izgub ustavili izvajanje sistema souporabe električnih avtomobilov Autolib.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.