Avto
66463 ogledov

Vozniški izpiti bodo po novem bistveno dražji

Vozniški izpit Andrej Leban
Cene vozniških izpitov, ki se z letom 2018 dražijo, so bile po pojasnili Agencije za varnost v prometu doslej veliko prenizke in se je vozniški izpit polovično financiral iz njihovega proračuna.

Vlada je tik pred koncem leta prikimala višjim cenam vozniških izpitov, ki jih določa Agencija za varnost v prometu (AVP).

Teoretični del vozniškega izpita (poenoteno ne glede na kategorijo), ki doslej stal 13,60 evra, bo po 1. januarju stal 24 evrov. Poleg je treba tako kot doslej prišteti stroške dveh upravnih taks, ki ostajata nespremenjeni (18,10 evra), kar bo skupaj naneslo 42,10 evra (doslej skupaj 31,7 evra). Seveda ta znesek velja tudi za vsak morebiten vnovičen poskus.

Bistvene podražitve tudi za praktičen del izpita

Potem pa je tu še praktični del izpita, ki se cenovno razlikuje glede na kategorije, ni pa zanj potrebno plačati nobene dodatne takse. Med bistvenimi novostmi je, da bo izpit za kategorijo A (tudi A2) precej dražji od tistega za avto, in sicer bo stal 42 evrov (doslej 15,44 evra). Medtem ko bo za kategorije AM (moped), A1 (do 125 ccm), B (avto) in F (traktor) cena po novem 33 evrov (za avto doslej 15,44 evra, za moped in traktor 10 evrov).
 
Za tovornjak (C) je nova predvidena cena 42 evrov, najdražji pa je praktični del za kategorijo in podkategorije D, ki naj bi stal 85 evrov (doslej 50 evrov).

AVP: Doslej so bile cene postavljene po občutku

Na Agenciji za varstvo v prometu, ki jo vodi Igor Velov, izpostavljajo, da nove tarife temeljijo na povprečnih odhodkih, ki nastajajo z zagotavljanjem opravljanja vozniških izpitov glede na število izpitov v letu 2016 (skupaj za teoretični in praktični del okoli 62 tisoč ocenjevalnih ur). Doslej pa naj bi bile cene postavljene po občutku: "Drugače povedano, državni proračun je približno 50-odstotno subvencioniral opravljanje vozniškega izpita oziroma je morala agencija na račun drugih svojih dejavnosti, predvsem preventivne dejavnosti, te stroške kriti iz svojega proračuna."

Cena vozniškega izpita, ki naj bi krila vse stroške, ki nastajajo v zvezi z zagotavljanjem opravljanja vozniškega izpita, se ni spremenila od leta 2004. " Tudi če je bila takratna cena ustrezna, do danes ni šlo le za rast cen, pač pa so se od takrat pomembno spremenili tudi pogoji za opravljanje vozniških izpitov," še dodajajo na agenciji in nadaljujejo, da je najpomembnejša in najdražja sprememba zagotovo tudi zagotavljanje "ustreznih in ne kakršnih koli ali celo nikakršnih površin za izpeljavo predpisanega preizkusa spretnosti vožnje (poligonov), sledi pa ji zagotavljanje opravljanja teoretičnega dela izpita s pomočjo računalnika".

Denar je namenski in ga ni mogoče porabiti drugače

Z zadnjo spremembo zakona o voznikih se bo tudi strošek vozniškega izpita izkazal kot namenski prihodek za financiranje opravljanja vozniških izpitov. Doslej se je znesek namreč preusmeril v integralni proračun države, agencija pa je nato dobila le del sredstev, ki niso pokrila dejanskih stroškov zagotavljanja opravljanja vozniških izpitov.

Kljub povečanju sredstev na računu pa na agenciji zagotavljajo, da se s prihodki financirajo le naloge zagotavljanja opravljanja vozniških izpitov in jih ni mogoče uporabiti za druge naloge, ki jih izvaja agencija.

Morebitni presežek prihodkov nad odhodki se vplačajo v proračun.

Volan Avto Šole vožnje si bodo same določile najnižjo ceno, minister bo podpisal
Komentarjev 14
  • dragec 08:53 07.januar 2018.

    Takoj ukiniti agencijo, skupek nesposobne,odvržene birokracije

  • srecnii 11:17 01.januar 2018.

    komaj smo začel z letom 2018 že podražitve. Je treba grabst po legalni zakonodaji

  • srecnii 11:16 01.januar 2018.

    Kazni bi morale bit glede na višino dohodka in premoženja.