Avto
42 ogledov

Za vlom v vozilo potrebnih deset sekund

Avtomobilski tat Shutterstock
Mariborski policisti opozarjajo, da so v zadnjih dneh zaznali povečano število vlomov v osebna vozila. Njihova skupna značilnost je, da oškodovanci na vidnih mestih v vozilu puščajo predmete, ki pritegnejo vlomilce.

Policisti vsem lastnikom vozil svetujejo, naj torbic, kovčkov in drugih predmetov ne puščajo na policah, sedežih ali drugih vidnih mestih. Ti predmeti so namreč vaba za tatove in bodo varneje shranjeni v prtljažniku. Zlatnina, denar, kreditne kartice, čeki in dokumenti pa ne spadajo v predale vozila.

Tudi predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce. Škoda pri vlomu bo večja, kot je vrednost odnesenih predmetov, opozarjajo policisti.

Prtljage ne puščajte na strehi

Poleg tega svetujejo, naj vozniki prtljago naložijo v vozilo tik pred potovanjem in naj je ne puščajo na strehi avtomobila. "Če je le mogoče, ne puščajte ključev v avtomobilu brez nadzora. Preprečili boste ponareditev ključev in tatvino vozila," navajajo na Policijski upravi Ljubljana.

Ko pa vozniki zapuščajo vozilo, naj zaprejo vsa okna in vrata ter zaklenejo vozilo, prtljažnik in pokrov posode za gorivo. Priporočljivo je tudi izvleči avtoradio ali odstraniti prednjo ploščico. Poleg tega naj lastniki vključijo alarmno napravo.

Ob vlomu v vozilo naj lastniki nemudoma pokličejo policijo, do prihoda policistov pa naj ničesar ne premikajo in ne pospravljajo, da se ne uničijo koristne sledi, ki bi lahko pomagale pri odkritju storilca.

Zapomnite si vlomilca

"Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je telesno močnejši ali celo oborožen, ampak takoj pokličite policijo," svetujejo policisti.

Lahko pa pri izsleditvi vlomilca veliko pomagajo, če si dobro zapomnijo osebni opis sumljivih oseb, registrsko številko, barvo, znamko in tip vozila ter smer pobega vlomilcev. Prav tako je priporočljivo policistom natančno opisati ukradene predmete.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.