Avto
5137 ogledov

Zanimivo: zavarovalnica mora cestnemu dirkaču izplačati odškodnino

Porsche 911 Saša Despot
Zavarovalnica je cestnemu dirkaču, ki je povzročil prometno nesrečo s hudimi posledicami, izplačati odškodnino v višini 82.000 evrov.

Ne pri nas, takko je odločilo deželno sodišče iz Münchna v Nemčiji.

Dotični Dirk V. je namreč marca 2014 kljub temu, da je bila hitrost vožnje omejena na 70 kilometrov na uro, po deželni cesti v Severnem Porenju-Vestfaliji s svojim porschejem 911 carrero vozil s hitrostjo več kot 140 kilometrov na uro, da bi bil hitrejši od športnega audija, ki je vozil za njim. Nekega ovinka mu ni uspelo speljati in z visoko hitrostjo se je zaletel v drug avto. Oba voznika sta bila hudo ranjena, njuna avtomobila pa sta šla v odpis.

Porsche Driving Experience Avto Vozili smo novi porsche 911

Sodišče je konec maja odločilo, da mu bo zavarovalnica kljub temu, da je s hitro vožnjo povzročil hudo prometno nesrečo, morala izplačati odškodnino. Pri svojem odločanju je izhajalo iz vprašanja, ali je bila voznikova hitra vožnja le zelo malomarna ali namerna. Sodišče je ugotovilo, da pri njegovem ravnanju ni zaznalo namere, zato mu je dosodilo odškodnino. Zavarovalno kritje namreč velja za nesreče, ki so bile povzročene s hitro vožnji iz malomarnosti, ne velja pa za namerne hitre vožnje.

Odškodnina ne velja za dirkanje

A kot trdijo pri zavarovalnici, slednje ne velja za avtomobilske dirke. Kot pravijo pri zavarovalnici, je Dirk V. več kilometrov dirkal proti vozniku v audiju, voznika pa sta se medsebojno vzpodbujala k hitri vožnji. Voznikova obramba je bila drugačnega mnenja. Po njihovem se voznika nista vnaprej dogovorila, ampak sta eden na drugega naletela naključno. Do hitre vožnje je prišlo zato, ker je voznika audija rinil v porsche, ta pa se mu je umikal, voznik pa pri tem ni vzel v račun morebitnih posledic takšne vožnje. To med drugim dokazuje tudi dejstvo, da je pred ovinkom močno zavrl.

Avto Spremenil spol, ker ženske plačajo manj za zavarovanje avta

Voznik, ki mu je sodišče prisodilo odškodnino, ki še ni pravnomočna in sledi pritožba zavarovalnice, mora sicer zaradi povzročitve prometne nesreče s hudimi telesnimi poškodbami oditi za dve leti v zapor, za dve leti pa so mu tudi odvzeli vozniško dovoljenje in mu dosodili plačilo kazni v višini 30.000 evrov.

Komentarjev 2
  • ode 08:33 16.junij 2019.

    Za to pa je kasko. V Slovenistanu velja za vse, razen, če primer obravnavajo korajžni policaji, ki se drznejo voznika takega avtomobila zaprositi za alkotest, ki ga bo, seveda, odklonil.