Avto
123 ogledov

Zaradi napak v delavnice vpoklicani passati, touaregi in cayenni

Passat Volkswagen
Nemški Volkswagen in njegova hčerinska družba Porsche sta vpoklicala okoli 800.000 vozil zaradi morebitnih napak pri stopalkah. Gre za vozila znamk volkswagen touareg in porsche cayenne, je sporočil Volkswagen, kjer so zaznali tudi težave na elektroniki passatov.

Avtomobilski proizvajalec je vozila VW touareg in porsche cayenne v delavnice vpoklical zaradi morebitne težave z varovalnim obročem na ležajniku stopalk, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Vpoklic se nanaša na 391.000 touaregov in več kot 400.000 cayennov, proizvedenih med letom 2011 in letošnjim. Vpoklic v Nemčiji se nanaša na skoraj 58.000 touaregov in nekaj več kot 30.000 cayennov.

Od 391.000 vpoklicanih touaregov jih je bilo v Slovenijo prodanih 217. Uporabniki bodo pisno obveščeni in pozvani na servis za izvedbo ukrepa, so sporočili iz družbe Porsche Slovenija.

V Volkswagnu so navedli, da so napako odkrili pri notranji kontroli in so jo v tekoči proizvodnji že odpravili. Napake bo mogoče na servisu odpraviti v manj kot pol ure, pravijo v družbi.

Težave passatov z elektroniko

Volkswagen je tudi že februarja zaradi napake na elektroniki po Evropi vpoklical nove passate. Vpoklic se nanaša na osmo generacijo passatov, števila vpoklicanih avtomobilov pa v Volkswagnu ne navajajo.

V Volkswagnu zatrjujejo, da ne razpolagajo s podatkom, da bi se zaradi napake na elektroniki zgodila kakšna nesreča, ob tem pa dodajajo, da gre za manjši vpoklic. Osmo generacijo passatov so po Evropi začeli prodajati konec leta 2014.

Zaradi napake na elektroniki lahko pride do težav na motorju, pri zavorah in na volanu, čeprav lahko avto normalno ustavlja in zavija, pravijo v družbi.

Volkswagen, ki je še nedavno sanjal o naslovu največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu, se sicer sooča z globoko krizo. Septembra lani je priznal, da je na 11 milijonov dizelskih motorjev po vsem svetu namestil sporno programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. Oprema je zagotovila, da so bili izpusti na testiranju nižji od realnih.

Komentarjev 1
  • Avatar krojac
    krojac 09:44 26.marec 2016.

    Ni res - eden je državljan BIH - Ne trdite če samo mislite da je tako!