Kaj dogaja
50 ogledov

Svetlobna gverila: Pet elementov

Svetloba Žurnal24 main
Med 15. junijem in 11. julijem bo v Galeriji Vžigalica in okolici (Ljubljana) potekala razstava z naslovom Svetlobna gverila. Ogled razstave je brezplačen.

Svetlobna gverila se v svoji štirinajsti izdaji iz običajnega termina premika globlje v poletje – negotove razmere, ki jih je zakrivil zloglasni virus, pa nimajo zgolj terminskih posledic, temveč tudi organizacijske in vsebinske, pravijo organizatorji razstave.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Janez Grošelj je po izobrazbi magister arhitekture, ki se pospešeno oddaljuje od stavbne projektive in svojo poklicanost odkriva v manjšem in bolj intimnem polju svetlobe in svetlobne umetnosti. K samostojnejšemu udejstvovanju na tem področju ga je spodbudilo sodelovanje pri študentskem projektu Svetlobne gverile Park Geometrika leta 2015 in od takrat večinoma ustvarja pod okriljem festivala. Tako je kasneje nastal tudi projekt Utrip drevesa, ki je doživel več postavitev po Sloveniji, lani pa tudi na festivalu Light Art District Skopje v Makedoniji. Poleg aktivnega ustvarjanja deli svoje znanje in izkušnje tudi kot mentor na delavnicah. Valoskop, nov svetlobni projekt Janeza Grošlja, razodeva abstrahirano svetlobno vizualizacijo valovanja kot fenomena, ki skozi medij oziroma prostor prenaša energijo, svetlobo, zvok, podatke … Specifika različnih pojavnih oblik valovanj, vsakovrstnih oscilacij okoli stabilnega ravnovesja, se navkljub njihovi siceršnji vsenavzočnosti kaže v tem, da so človekovim čutom nedosegljivi. Valoskop skuša tako gledalcu približati svet nevidnega; niz svetlobnih obročev, razporejenih v prostoru, tvori svetlobno abstrakcijo, katere namen je skozi preprosto, a vizualno učinkovito formo vzdramiti človekovo zavedanje in občudovanje tega zanimivega fenomena. #svetlobnagverila #lightingguerrilla @groseljjanez

A post shared by Svetlobna Gverila (@festival_svetlobna.gverila) on

Tema letošnjega festivala je povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Za vodilo festivalske edicije so si izbrali temo petih elementov. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki se jim pridružuje peti element. Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, medtem ko v starejših indijski kozmološki tradiciji srečamo soroden koncept, poimenovan Akasha.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Martin Bricelj Baraga je intermedijski umetnik in kurator. Njegova dela in skulpture raziskujejo relacije med prostori, okoljem, naravo, tehnologijo in ljudmi. Njegove instalacije in intervencije so pogosto postavljene v neobičajne urbane kontekste ali naravna okolja. Je avtor interaktivnih del, ki temeljijo na ustvarjanju novih situacij v javnem prostoru, koncepta, ki ga sam razume zelo široko in obsega tako dejanske prostore v mestu ali naravi kot tudi virtualne svetove. S svojimi procesualnimi deli, čvrsto zasidranimi v času, izpostavlja čas kot ključni element. Materializacija dela je pogosto zgolj sprožilec, ki vzpostavlja projekt, ta pa se potem razvija v interakciji z njegovimi uporabniki. Lumitronom je del serije Metronomi, s katero razvija modularne instalacije za javni prostor, delujoče po principu perpetuum mobile in transformacije energije. V kombinacijah z naravnimi elementi, kot so svetloba, zrak in voda, preizkuša možnosti neskončnega gibanja v ponavljajočih se vzorcih. Eksperimentalna dela, ki jih navdihuje repetitivnost metronoma, evocirajo naravne sile kot vir energije, ki jo je s sodobno tehnologijo moč pretvarjati v različne oblike. Meditativna kinetična instalacija Lumitronom kot primarni vir energije izrablja sončno energijo in jo pretvarja v gibajoče svetlobno telo. Lumitronom, ustvarjen v sodelovanju s pariškim arhitekturnim kolektivom Bellastock, je zgrajen iz zavrženih materialov in je tako primer njihove ponovne uporabe. Rezultat je poetična ambientalna postavitev, ki spominja na jato ptic ali šelestenje listja in gledalca prevzame s svojevrstnimi ritmičnimi sekvencami. #svetlobnagverila #lightingguerrilla

A post shared by Svetlobna Gverila (@festival_svetlobna.gverila) on

Vsekakor gre za duhovno prvino, za prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi; na festivalu sodelujočim umetnikom je bilo prepuščeno, da peti element opredelijo po svoje. Tako je ob številnih interpretacijah elementov klasičnega četvorčka nastalo tudi nekaj projektov, ki peti element opredeljujejo bodisi kot svetlobo bodisi kot informacijo ali pač kot življenje samo, kot tisto prvino, ki presega svet materialnega, a je z njim hkrati trdno povezana. Seveda se umetniki ob danih razmerah niso izognili aktualnim temam: nekaj projektov tematizira tudi predrugačene koordinate vsakdanjega življenja, ki ga ogroža virus.

Epicenter dogajanja bo tudi tokrat galerija Vžigalica, v neposredni bližini katere si bo moč ogledati še vrsto drugih projektov na prostem. Svetlobne instalacije, projekcije in objekti – povečini gre za nove produkcije slovenskih umetnikov – tokrat segajo vse do Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga, Stare elektrarne in galerije Alkatraz. V sklopu Laboratorija Svetlobne gverile so skozi leto izvajali vrsto delavnic tako z dijaki in študenti ljubljanskih izobraževalnih institucij kot tudi z uveljavljenimi umetniki, ki bodo novonastala dela na festivalu tudi predstavili.

Stožice Se bo uresničilo? Šport Ljubljana v igri za vrhunsko športno prireditev!

Festival kljubuje in se po gverilsko prilagaja razmeram, seveda pa še vedno ohranja temeljno poslanstvo, ki se zdi v teh negotovih in kulturi ne najbolj naklonjenih časih še toliko dragocenejše: izpostavljati vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora in s tem tudi javnega, svobodnega diskurza, ob tem pa krepiti kvaliteto in pestrost urbanega življenja.

Projekti na prostem so vse dni v tednu na ogled med 21.30 in 23.30

koncert glasba hrup posledice pandemije Popotnik Preverite, če ste med kupci vstopnic
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.