Magazin > Film & Glasba & TV
42708 ogledov

Obtožbe slovenske igralke: Pojavilo se je ime domnevnega nadlegovalca

Mia Skrbinac RTVS
Igralka še ni oddala prijave, a jo pripravlja.V nekaterih slovenskih medijih se je pojavilo ime domnevnega nadlegovalca. To naj bi bil igralec in profesor igre Matjaž Tribušon, ki pa se na novinarska povpraševanja STA ne odziva.

Po slabem tednu, ko je Mia Skrbinac za Tednik povedala svoj primer spolnega nadlegovanja na akademiji, ta storilca še ni prijavila, prijavo naj bi pripravljala.

"Potrditi ne moremo nobenega imena, bomo pa takoj po prijetju prijave sprožili vse postopke, tudi na policijo, če bo prijava kazala na sum kaznivega dejanja," so za STA zapisali na AGRFT.

V nekaterih slovenskih medijih se je pojavilo ime domnevnega nadlegovalca. To naj bi bil igralec in profesor igre Matjaž Tribušon, ki pa se na novinarska povpraševanja STA ne odziva.

Mia Skrbinac agrft Magazin Obtožbe o spolnem nadlegovanju: Ti igralci so učili Mio Skrbinac

"Zaenkrat ima akademija samo informacije, ki so bile objavljene v medijih. Glede na to, da je RTV Slovenija v Sobotnem Dnevnikovem izboru ponovno poročala, da Mia Skrbinac prijavo pripravlja, verjamemo, da jo bo v naslednjem tednu tudi oddala, zato bomo s postopki počakali do njenega prejema, saj bomo le tako lahko zares učinkovito ukrepali," so za STA zapisali na akademiji.

Kot je za STA zapisala predstavnica za stike z javnostjo pri Policijski upravi Ljubljana Aleksandra Golec, konkretnega primera zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov ne morejo komentirati, a da takšne prijave do sedaj niso prejeli.

Ob tem so na policiji pojasnili, da je lahko vsakdo prijavitelj kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti: "Državni organi in nosilci javnih pooblastil pa so dolžni kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, takoj prijaviti policiji." In še: "Pri tem lahko policija zazna kaznivo dejanje tudi iz medijev, ko je očitno da gre za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa tudi prične preiskavo brez predhodne prijave."

Glede odločitve, da na akademiji še niso prijavili suma kaznivega dejanja, so za STA naknadno pojasnili, da jim je Mia Skrbinac ob razkritju povedala, da se še odloča, katero prijavo bo podala in kam.

Mia Skrbinac Magazin Slovenska igralka: Nasilje je izvajal na urah igre in tudi zunaj predavalnice

"Svojo odločitev, da bomo počakali na njen naslednji korak, smo sprejeli tudi v skladu z jasnim mnenjem civilnodružbenih organizacij, ki se ukvarjajo s problematiko spolnega nasilja. Te so v zadnjih dneh večkrat javno povedale, da mora biti odločitev o tem, kdaj bo žrtev prijavo podala in v kakšni obliki, izključno njena. Na akademiji smo se zato v razmišljanjih o načinu, kako lahko najustrezneje ukrepamo in pri tem v največji možni meri spoštujemo tudi odločitev Mie Skrbinac, odločili, da bomo s prijavo na policijo počakali do prejema njene prijave," so zapisali na AGRFT. Ob tem zagotavljajo, "da če bo vsebina prijave vsebovala sum kaznivega dejanja, je prijava na policijo edina in prava mogoča odločitev".

Kot je za STA minuli teden povedal dekan AGRFT Tomaž Gubenšek, so "zelo senzibilizirani za vsako prijavo in če bo kakšna prišla, jo bomo obravnavali z vso resnostjo in diskretnostjo do žrtve. Žrtev mora biti zavarovana, študenti morajo biti zavarovani".

Igralka Mia Skrbinac je prva javna oseba v Sloveniji po začetku gibanja #jaztudi, ki se je izpostavila kot žrtev spolnega nasilja.

Igralka je za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga sicer poimensko ne izpostavi, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih. "Čakal me je pred vrati toalete, v internem baru Drame, pa še kje," je povedala. Med študijem o tem ni zmogla spregovoriti. Njena tedanja sošolka Sara Lucu je za televizijo potrdila, da se je tako dogajanje res dogajalo.

Storitve

Komentarjev 8
  • jate 16:14 08.februar 2021.

    zakaj pa je čakala toliko let,a niti materi ali kakšni prijateljici se ni zaupala?čudno!!

  • si_rob 11:26 08.februar 2021.

    Naj ga že prijavi in naj se opravi z njim. IN PIKA!

  • Decko 16:04 07.februar 2021.

    Noge je dala narazen za kariero, zdej k je konec ga pa obtožuje