Magazin > VIP
93862 ogledov

Obtožbe o spolnem nadlegovanju: Ti igralci so učili Mio Skrbinac

Mia Skrbinac RTVS
Kdo je znani slovenski igralec in profesor dramske igre na AGRFT, ki naj bi od leta 2014 do 2016 spolno nadlegoval igralko, takrat študentko, Mio Skrbinac?

Igralka Mia Skrbinac je za Tednik razkrila svojo grenko izkušnjo z enim izmed profesorjev na AGRFT-ju. Povedala je, da jo je profesor in znani igralec, ki ga ni imenovala, od leta 2014 do 2016 verbalno in fizično nadlegoval. Razkrila je tudi, da gre za profesorja, ki se je študentom priključil kasneje. Zlorabe so se dogajale, ko je bila v tretjem in četrtem letniku študija. Dramsko igro v tretjem in četrtem letniku, kot je razvidno iz predstavitvenega zbornika univerzitetnega študijskega programa prve stopnje dramska igra, učita Branko Šturbej in Matjaž Tribušon ter Nataša Barbara Gračner oziroma vsako leto eden izmed njih in profesor režije. 

Šturbej, ki je po naših informacijah na akademiji veliko dlje časa kot Tribušon, je za zurnal24.si dotični primer komentiral, od Tribušona pa odgovora nismo dobili. "Igralka Mia Skrbinac je v svoji izjavi jasno izpostavila določenega profesorja. Izjavo za javnost pa smo že podali in nimam kaj dodati," je povedal Šturbej. 

Seznam profesorjev dramske igre je dostopen tudi na spletni strani akademije. Predstojnik katedre je redni profesor Branko Šturbej, člani katedre pa izredna profesorja Nataša Barbara Gračner in Matjaž Tribušon, redni profesor Boris Ostan in docent Branko Jordan

AGRFT | Avtor: AGRFT AGRFT

AGRFT | Avtor: AGRFT AGRFT

So na akademiji vedeli za ta primer?

Čeprav je Mia povedala, da se je na ta primer opozarjalo druge profesorje, pa igralka in profesorica Nataša Barbara Gračner z dotičnim primerom ni bila seznanjena, "ker bi drugače prav gotovo urgirala". Gračnerjeva tudi Mie ni nikoli poučevala, kot je povedala. 

"Kot človek, kot ženska, igralka in pedagoginja dramske igre na Akademiji za radio film in televizijo ostro obsojam kakršnokoli škodljivo in neupravičeno ravnanje, ki nasilno zlorablja kogarkoli. Ni opravičila. Naj gre za čustveno oz. psihično zlorabo, fizično ali spolno nasilje. Pravzaprav ločnic med njimi ni, ker potlačitve takšnih travmatičnih dogodkov, ki imajo dokazljivo daljnosežne uničevalne posledice, človeka spremenijo do obisti. Zato je odločitev, da se žrtev sama poimensko izpostavi izjemno hrabro dejanje in dekletu, ki je to storila izrekam vso podporo. V svojem imenu, kot tudi v imenu Agrft. Nekje sem namreč zasledila, da se akademija ni odzvala na dogajanja, katerim smo trenutno priča po Balkanu. Ampak to ne drži. Akademija je znotraj ustanove naslovila pismo podpore študentom in študentkam, v katerem je izpostavila, da goji ničelno stopnjo tolerance do takšnih nadlegovanj in je študente pozvala, da naj takšna ravnanja prijavijo in na podlagi prijave bo šola takoj ukrepala in prijave podala za to usposobljenim strokovnim službam. Izraba pozicije moči je in mora biti moralno in etično nesprejemljiva in je skozi to tudi kazniva. Mislim, da profesor katerekoli visokošolske institucije ne potrebuje branja Etičnega kodeksa Univerze, da bi vedel, kako škodljivo je takšno poseganje v študentovo integriteto. Vsaka metoda dela, tudi na umetniških akademijah, kjer je proces učenja med drugim sestavljen iz poseganja v človekovo intimo, ni in ne sme bit olajševalna okoliščina za uničevanja mladih življenj. Postopek relativizacije je v takšnih primerih ne samo škodljiv, pač pa mora bit človek zanj tudi kazensko odgovoren. Nismo živali, ki jih vodijo nagoni. Pač pa ljudje, ki smo jih zmožni podredit. Zato preziram takšna dejanja in upam, da se razreši in očisti," pravi Gračnerjeva.

Mii so javno podporo izkazali tudi številni kolegi in kolegice iz sveta teatra in filma. Naj še dolga leta njena kariere, ko bo potrebovala vloge, ne pozabijo, da ni sama. 

Komentarjev 7
  • gorazd1 12:20 07.februar 2021.

    joj, da mi je tvojo glupo faco videti....

  • Ivan Pajntar 18:11 05.februar 2021.

    Treba pa mu je priznati, da ima prefinjen okus!!!

  • Palson 14:01 04.februar 2021.

    Strah pred maščevanjem, njihova beseda proti besedi žrtve... ni tako enostavno, čeprav bi bilo prav. Če samo prebereš, kakšen pogrom nekaterih je na spletu doživela, ti postane marsikaj jasno.

Sorodne novice