Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Osvetljena gibljivost kratkih filmov

Vuk Arhiv Kina Šiška
Nocoj ob 20. uri se v Kinu Šiška odpira multimedijska razstava Vuk - Kafka. Z razstavo se bo premierno predstavil umetnik Vuk Jevremović.

Razstava Vuk - Kafka je hkrati statična, gibljiva, zatemnjena, osvetljena, nema, akustična. Kratki filmi ročnega dela, posneti v "realni" hitrosti – slika za sliko –, s hitro montažo delujejo sodobno v kinetičnem smislu. Za razliko od gibljivih slik so naslikana platna v klasični tehniki – olja na platnu.

Umetnik Vuk Jevremović se predstavlja s klasičnimi slikarskimi artefakti, ki vsebujejo dvodimenzionalno prostornost in na drugi strani s filmom horizontalnega gibanja in izgubljene slike. Cilj razstave je doseči opazovalca in izpostaviti izkušnjo dveh različnih umetniških form ter jih združiti in predstaviti na enem mestu. Kje se bo pokazala konceptualna in gradbena struktura omenjenih del, pa ostaja na posamezniku, ki tako sam oceni, kje se nahaja v prostoru in času v odnosu z izpostavljenimi deli.

Od potapljača do umetnika
Vuk Jevremović je bil rojen leta 1959 v Frankfurtu v Nemčiji, vendar je otroštvo preživel v nekdanji Jugoslaviji. V skladu z družinsko tradicijo je študiral arhitekturo na Tehnični univerzi v Beogradu, kjer je leta 1984 tudi diplomiral. Nekaj časa je preživel v mornarici kot potapljač, potem pa se je odločil življenje posvetiti umetnosti – slikarstvu in risanju. Leta 1986 je začel razstavljati in v prihodnjih letih v nekdanji Jugoslaviji obveljal za obetavnega mladega umetnika. Leta 1991 se je odločil preseliti v München, kjer je študiral na akademiji za likovno umetnost in leta 2002 magistriral.

V svetu animacije se je znašel po naključnem srečanju s priznanim zagrebškim animatorjem Nedeljkom Dragićem. Vpisal se je na tečaj animacije, ki ga je vodil Dragić, in se za vedno zaljubil v gibljive podobe. Njegova prva animacija Veter, ki jenjuje prikazuje geparda v gibanju. Predvajali so jo po vsem svetu, prinesla pa mu je tudi dve veliki nagradi in drugih 17 nagrad. Uspešen je bil tudi njegov naslednji film Panther, ki se je navdihoval v pesmi R M. Rilkeja. Z njim je osvojil 15 mednarodnih nagrad in se leta 1998 uvrstil v končni izbor za oskarjevsko nominacijo v kategoriji kratkega animiranega filma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.