Magazin > Film & Glasba & TV
790 ogledov

To je najbolj zaklet filmski hit vseh časov

roman polanski, sharon tate Profimedia
Grozljivka, ki je bila posneta leta 1968, se tragično ni končala le za filmske junake, temveč tudi nekatere ustvarjalce filmskega hita.

Kultni filmski hit Rosemaryjin otrok v ospredje postavlja mlado katoliško gospodinjo Rosemary in njenega moža. Nadobudni igralec Guy in njegova žena si najbolj želita otrok. Vselita se v legendarno newyorško stavbo Bramford, ki se je drži slab sloves in govorice o čudaških sosedih. Z mladima zakoncema se dejansko zbližata nekoliko ekscentrična soseda Roman in Minnie Castevet, kmalu po tistem pa Rosemary nepričakovano zanosi. Neizkušena in nekoliko naivna bodoča mati je čedalje bolj izolirana od kroga prijateljev in vse bolj jo začnejo mučiti sumi o nekakšni zlovešči, preračunljivo pripravljeni zaroti. Preganjavica glede varnosti nerojenega otroka začne krojiti Rosemaryjino življenje, ki je kmalu na robu živčnega zloma. 

Tragična usoda pa ni zadela le filmskih junakov, temveč tudi ustvarjalce grozljivega hita. Prvi nesrečnik je bil skladatelj Komeda, ki je pri 37-letih na eni izmed zabav nesrečno padel iz skalnate pečine in štiri mesece preživel v komi, nato pa umrl. Na podoben način je umrl tudi eden izmed likov v noveli, po kateri je bil film posnet.

Leta 1969 je producent William Castle zbolel od skrbi, ker je neprestano dobival sovražna sporočila. Zaradi ledvičnih kamnov so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je na pol zavesten haluciniral o prizorih iz filma in se drl: Rosemary, za boga, spusti nož! Castle si je sicer opomogel, a nikoli več ni posnel hollywoodskega hita. 

Velika tragedija pa je doletela tudi režiserja, Romana Polanskega. V tistem času se je videval z igralko Sharon Tate (na fotografiji), ki se je prav tako potegovala za vlogo v filmu, a Paramount takrat izbral Mio Farrow. Tate je kasneje postala njegova žena, a jo je nosečo umorila družina Manson, in to v času, ko se je v kinodvoranah še vedno vrtel film Rosemaryjin otrok. Manson naj bi navdih za umor dobil v pesmi legendarne skupine Beatles. Pred stavbo, v kateri so snemali film, pa je bil ubit John Lennon. Naključja?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.