Magazin
51 ogledov

Kip svobode praznuje 125 let

New York, Kip svobode, Manhattan Shutterstock
Kip svobode so odprli 28. oktobra 1886, letos pa ga bodo dan po proslavi 125-letnice zaprli.

Ameriška uprava za nacionalne parke bo zaradi nujnih obnovitvenih del dan po proslavi za eno leto zaprla Kip svobode, ki ga je ZDA podarila Francija. Temeljito bodo obnovili dvigala, električno napeljavo in sistem za gašenje požara. Zaprta bo le notranjost kipa, obiskovalci bodo lahko še naprej nemoteno obiskovali otok in uživali v razgledu.

Praznovanje

Ob praznovanju 125-letnice bodo na kip namestili pet spletnih kamer, ki bodo omogočile obiskovalcem, da si bodo lahko ogledali pristanišče, izpis na knjigi, ki jo drži boginja svobode, in dogajanje pod kipom. Med proslavo bo igralka Sigourney Weaver recitirala verze iz pesmi The New Colossus, ki jo je kipu posvetila Emma Lazarus in je vgravirana na bronasti plošči, od leta 1903 pa jo je mogoče prebrati tudi znotraj Kipa svobode. Stopetindvajsetim kandidatom za ameriško državljanstvo bodo tega na praznovanju tudi slavnostno podelili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.