Magazin > Lepota & telo
371 ogledov

Folna kislina nujna za zdravje

Bogat vir folne kisline v hrani so paradižnik, brokoli, cvetača, korenček in zel Žurnal24 main
Izčrpanost, slabo počutje in pomanjkanje energije so lahko pokazatelj, da organizmu primanjkuje folne kisline. Norveški znanstveniki so v raziskavi odkrili, da pomanjkanje folne kisline lahko vodi tudi do depresije.

Deluje pri rasti in zorenju rdečih krvničk, presnovi beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter nastajanju DNK in RNK. Odpravlja slabokrvnost, prizadetost sluznice v pljučih, bronhijih, sečnem mehurju in maternici, preprečuje povečano možnost splava in razvoja nekaterih telesnih okvar, izboljšuje nastajanje mleka in ohranja zdravo kožo. Telo varuje pred srčnim infarktom in srčno kapjo, zadnje raziskave pa kažejo, da vpliva tudi na možgansko presnovo. Pomanjkanje folne kisline povzroča motnje v telesni rasti, slabo celjenje ran in poškodbe sluznice, a tudi kronično utrujenost, razdražljivost in motnje koncentracije. Odrasli je potrebujejo 0,4 do 0,6 miligrama na dan, nosečnice celo 0,8 miligrama.

Vitamin B
Folna kislina je vitamin iz skupine B, imenovan tudi B9. Ker je naše telo samo ne more narediti, jo mora dobiti s hrano. V njej je pogosto navzoča v obliki folatov, ki so v sadju, zelenjavi in mesu, izrabiti pa nam uspe le približno šestino vsebnosti, saj se med kuhanjem večinoma razgradijo, poleg tega pa se po zaužitju le deloma vsrkajo iz tankega črevesa v kri.

Hrana
Bogat vir folne kisline v hrani so paradižnik, brokoli, cvetača, korenček, zelena listnata zelenjava, žitarice, brstični ohrovt, zelje, špinača, kumarice, pomaranče, grozdje, polnozrnati kruh, krompir, nekateri siri in jajca. Med živili živalskega izvora so bogat vir folne kisline jetra. Najdemo jo tudi v kikirikiju, lešnikih in kruhu iz nepresejane moke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.