Magazin > Lepota & telo
1078 ogledov

Od pirsa do urgence

pirsing
1/2
Facebook
Nevarnost pirsinga. Pred 3. Mednarodno tatu konvencijo 19-letnik včeraj zaradi prebodenega ušesa pristal na operacijski mizi. Kaj storiti ob zapletih.

Devetnajstletni Damjan iz Ljubljane (njegovo ime hranimo v uredništvu) je zaradi vnetja srednjega ušesa in vnetega bobniča pristal v bolnišnici. Včeraj so mu morali pri otorinolaringologu na Metelkovi izrezati zagnojen tur. Za deset evrov si je namreč privoščil poceni dvojni tragus, pirs, ki prebode hrustanec na ušesu. Poseg je opravila ena od pirsark (njeno ime hranimo v uredništvu), ki bo sodelovala tudi na 3. Mednarodni tattoo konvenciji, ki se začne jutri v Ljubljani.

Ne hodite k amaterjem

"Zdravnica me je opozorila, naj takšnih stvari ne počnem pri amaterjih. A pirsarka me ni posvarila, da z dvojnimi tragusi nima izkušenj, ušesa mi niti ni prebodla pod kotom 90 stopinj, kot to počnejo profesionalci in kot določa standard za prebadanje hrustanca. Celjenje hrustanca traja več kot eno leto, ona pa mi je ponujala, da me za dvojni tragus vnovič prepirsa že čez en mesec," je za Žurnal24 povedal 19-letni Ljubljančan, ki se mu je te dni zaradi napake pirsarke sluh poslabšal za 80 odstotkov. Dodal je, da ko jo je opozoril, da se mu je stvar zagnojila in si je pirs izvlekel iz hrustanca, ga je odslovila z besedami, da si je kriv sam, ker ji je zaupal.

Najprej pojdite k zdravniku

Znani pirsarki so se na spletni strani njenega bodočega studia za pirsing in tatu na Facebooku po njegovi javni pritožbi v bran postavile številne njene stranke. "Pirsov sem naredila že ogromno, tudi tragusov, res pa je, da prej še nisem delala dvojnega tragusa. To, da se zadeva vname, se zgodi – odvisno je od telesa in nege. V takšnih primerih svetujemo, naj se stranka vrne k nam, da ugotovimo, kaj bi bilo najbolje narediti, ali gre k zdravniku. V nobenem primeru si pirsa ne dajajte ven sami, saj se lahko začne gnojiti tudi v notranjosti, kar sumim, da se je zgodilo v primeru tega fanta. Povedati moram, da sta od tega pirsanja minila že dva meseca in da me vmes niti enkrat ni kontaktiral – šele zdaj, pred dvema dnevoma. Ne vem točno, kdaj se mu je uho zagnojilo, a sklepam, da je čakal predolgo. Fantu sem se opravičila in mu zaželela čimprejšnje okrevanje. Res je, da sem ga opomnila, da se je za pirs odločil sam, zavestno, nisem pa mu rekla, da si je kriv sam, ker mi je zaupal," pa nam je svojo plat zgodbe pojasnila pirsarka.

Konec tedna bo koža Ljubljane prebodena in poslikana

Najstarejši pirsingi. Uhane so našli tudi na najstarejših odkritih mumificiranih truplih, starih več kot pet tisoč let. Prvi dokumentiran pirsing v nosu pa je iz časov 1.500 let pred našim štetjem.

Sodobno pirsanje. Zahodni svet je množično pirsanje odkril šele po 2. svetovni vojni. Priljubljenost prebadanja ušes v subkulturah je narasla v 70. letih prejšnjega stoletja, v mainstream pa je prešla v 90. letih.

Nameni pirsanja. Pirsanja se ljudje poslužujejo zaradi vere ali spiritualnosti, spolnih užitkov (dražljajev), uporništva (predvsem v mladosti) ali pa zgolj zaradi estetike oziroma izražanja.

Konvencija. Jutri, v soboto in nedelje v dvorani Triglav v Ljubljani. Več na Sloveniatattooconvention.com.

Komentarjev 1
  • Bizgec 18:40 28.marec 2013.

    "Devetnajstletni Damjan iz Ljubljane (njegovo ime hranimo v uredništvu)" - ne, njegov PRIIMEK hranite v urednistvu. Ime ste ze objavili.