Magazin > Lepota & telo
153 ogledov

Skrivno življenje popka

telo, sončenje, plaža Shutterstock
Skrivno življenje popka je dramatično in zares skrivnostno. Če je vaš popek obrnjen navznoter, v njem mrgoli življenja. Raziskava je pokazala, da je vbočen popek domovanje za vsaj 60 do sto vrst bakterij in gliv.

Rezultate zanimive raziskave bodo strokovnjaki oddelka za biologijo na ameriški univerzi North Carolina State University predstavili čez nekaj dni na letnem srečanju Ekološkega društva Amerike (Ecological Society of America), Rob Dunn, ki je pomemben člen študije, pa je povedal: "Čeprav smo v povprečju pri posamezniku našli od 60 do 70 vrst živih bitij, smo vse skupaj zabeležili kar 1.400 vrst, to pa pomeni, da so razlike med ljudmi ogromne." Dunn in kolegi so pregledali in vzeli vzorce iz popkov skoraj 400 oseb, med katerimi so bili moški in ženske različnih starosti in "celo z različnimi higienskimi navadami". Že prve ugotovitve so pokazale, da je pri posameznikih število organizmov, ki domujejo v popku, zelo različno, vsak posameznik pa ima "sebi lastno, čisto svojo združbo organizmov". Razlogi za to strokovnjakom še niso jasni. "Za zdaj nimamo jasne razlage, zakaj so med ljudmi tako velike razlike. Ni jih lahko povezati s spolom, raso, starostjo in pogostostjo umivanja. Nekaj drugega mora biti," pravi Rob Dunn.

Naši najintimnejši sopotniki

Nekaj, a ne veliko vrst naj bi bilo skupnih večini od nas, "stotine drugih redkih vrst pa se pojavljajo le tu in tam ter so pokazatelj naše osebne zgodbe in so nepredvidljive", dodajajo ameriški strokovnjaki. Popek pa so si za predmet raziskave izbrali predvsem zato, ker gosti veliko organizmov, ki pa jih geli za prhanje, kreme, losjoni, sončna svetloba in vse ostalo običajno ne dosežejo. O mikroorganizmih v popku in na/v drugih delih telesa Dunn meni še: "So bolj intimni partnerji kot naši ljubimci, otroci, psi in katerikoli drugi organizmi. Prekriti ste z neznanim življenjem. To življenje dela stvari za vas ali vam. Se vam ne zdi, da bi morali vedeti kaj o tem?"

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.